Uw werknemer wilt zijn pensioen aanvullen

Uw werknemer wilt extra pensioen opbouwen. Bijvoorbeeld omdat hij minder gaat werken of omdat hij ontslagen wordt. Wat zijn de mogelijkheden? En wie moet wat regelen?

Pensioenopbouw aanvullen of voortzetten

ABP biedt verschillende mogelijkheden om de pensioenopbouw aan te vullen of voort te zetten:

 • ABP ExtraPensioen
  Met ABP ExtraPensioen kan uw werknemer – binnen de fiscale ruimte – sparen voor extra pensioen via zijn brutosalaris.
 • Nettopensioenregeling
  Uw werknemer bouwt over het pensioengevend inkomen boven € 112.189 (aftoppingsgrens) geen pensioen op. Met de nettopensioenregeling van ABP bouwt hij extra pensioen op over het bedrag boven de aftoppingsgrens. De premie betaalt hij uit zijn nettosalaris.
 • Pensioen aanvullen of voortzetten
  Heeft uw (ex-)werknemer geen (volledige) pensioenopbouw meer? Dan kan aanvullen of voortzetten een optie zijn. Uw werknemer betaalt de premie hiervoor zelf.

Extra pensioenopbouw: wie regelt wat?

Uw werknemer vraagt zijn extra pensioenopbouw zelf aan bij ABP, behalve bij ABP ExtraPensioen. Daarvoor hoeft hij alleen de fiscale ruimte bij ABP op te vragen.

Wat is voor u als werkgever belangrijk voor uw administratie:

 • ABP ExtraPensioen: u ontvangt van uw werknemer een opgave van de fiscale ruimte. Hierin staat hoeveel de werknemer mag inleggen en hoe dit werkt. Meer hierover leest u bij Hoe storten in ABP ExtraPensioen.
 • Nettopensioenregeling: u ontvangt van uw werknemer een kopie deelnamebewijs. Hierop staan de gegevens die u nodig heeft voor het inhouden en afdragen van de premie. In de toelichting voor werkgevers leest u hoe het werkt.
 • Pensioen aanvullen of voortzetten: u hoeft niets te regelen, uw (ex-)werknemer betaalt de premie zelf.

In de blokken onderaan deze pagina leest u meer over extra pensioen opbouwen.

Hulp nodig?