Uw werknemer en zijn partner gaan uit elkaar

  • ABP krijgt automatisch van de gemeente bericht als uw werknemer is gescheiden of zijn geregistreerd partnerschap heeft beëindigd.
  • Woonde uw werknemer samen en was de partner aangemeld? Dan moet hij de partner afmelden via MijnABP.
  • Uw werknemer moet met zijn ex-partner afspraken maken over de verdeling van het ouderdomspensioen. Dit is alleen aan de orde bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap via de gemeente.
  • Er is een wettelijk recht op partnerpensioen. Ook hier kan uw werknemer met zijn ex-partner afspraken over maken.
Wij krijgen automatisch van de gemeente bericht als uw werknemer is gescheiden of zijn geregistreerd partnerschap heeft beëindigd.

Woont uw werknemer in het buitenland?

Dan moet u dit zelf doorgeven aan ABP. Geef ook aan ons door met welke naam uw werknemer aangesproken wil worden.

Verdeling van pensioen

De ex-partner heeft recht op:

  • een gedeelte van het ouderdomspensioen
  • partnerpensioen
Dat heeft dus ook gevolgen voor de hoogte van het ouderdomspensioen dat uw werknemer zelf gaat ontvangen als hij stopt met werken. Wijs uw werknemer er dus op dat hij zich goed laat informeren over de mogelijkheden van verdelen of op de mogelijkheid van afzien van nabestaandenpensioen.
Woonde uw werknemer ongehuwd samen en gaan hij en zijn partner uit elkaar? Dan is het belangrijk dat hij zijn partner ook weer afmeldt via MijnABP. Anders loopt de opbouw van het nabestaandenpensioen voor zijn ex-partner gewoon door. De ex-partner heeft meestal geen recht op een deel van het ouderdomspensioen. Wijs uw werknemer ook hier op de mogelijkheid van afzien van nabestaandenpensioen.
Hulp nodig?