Uw werknemer en partner gaan uit elkaar

Gaan uw werknemer en partner uit elkaar? Dan kunnen ze afspraken maken over het verdelen van het pensioen. Wat moet uw werknemer zelf regelen en wat doet u als werkgever?

Uw werknemer mag met de ex-partner afspraken maken over het verdelen van het ouderdomspensioen. Dit geldt alleen bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap via de gemeente. Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken over het nabestaandenpensioen.

  • Woont uw werknemer in Nederland? Dan krijgen wij automatisch bericht van de gemeente als uw werknemer is gescheiden of het geregistreerd partnerschap is beëindigd. 
  • Woont uw werknemer in het buitenland? Dan moet uw werknemer dit zelf doorgeven aan ABP. Uw werknemer stuurt ons hiervoor een kopie van het inschrijvingsbewijs van scheiding of de beëindiging van het geregistreerd partnerschap op. 
  • Is uw werknemer gescheiden van tafel en bed? Dan vragen wij ook om een kopie van het inschrijvingsbewijs in het huwelijksgoederenregister op te sturen. Want een scheiding van tafel en bed wordt niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. 

Uw werknemer geeft ook aan ons door welke naam we mogen gebruiken. Dat kan eenvoudig door het inschrijfbewijs van de scheiding en een eventuele naamswijziging naar ons te sturen via het digitale contactformulier. Of per post naar:

ABP
Postbus 4804
6401 JL Heerlen 

De ex-partner heeft mogelijk recht op:

  • Een gedeelte van het ouderdomspensioen
  • Nabestaandenpensioen

Dat heeft dus ook gevolgen voor de hoogte van het ouderdomspensioen dat uw werknemer ontvangt na het stoppen met werken. Wijs uw werknemer er op om zich goed te laten informeren over de mogelijkheden van verdelen of op de mogelijkheid van afzien van nabestaandenpensioen.

Woonde uw werknemer ongehuwd samen en gaan uw werknemer en de partner uit elkaar? Dan is het belangrijk dat uw werknemer de partner ook weer afmeldt via MijnABP. Anders loopt de opbouw van het nabestaandenpensioen voor de ex-partner gewoon door. De ex-partner heeft geen wettelijk recht op een deel van het ouderdomspensioen. Wijs uw werknemer ook hier op de mogelijkheid van afzien van nabestaandenpensioen.

Communicatie als uw werknemer uit elkaar gaat

De gemeente laat het ons automatisch weten als uw werknemer is gescheiden of het geregistreerd partnerschap heeft beëindigd. Dan versturen wij de volgende berichten:
 

  • Uw werknemer en de ex-partner kunnen laten berekenen wat een scheiding doet met het pensioen. Dat kan per telefoon, mail of post. Vervolgens krijgen ze onze berekening per post of mail.
  • Zijn ze daadwerkelijk gescheiden? Dan krijgt de werknemer een scheidingsbericht en de ex-partner ook. Hierin lezen ze wat mogelijk is op het gebied van scheiden, pensioen en het nabestaandenpensioen voor de ex-partner.
  • Uw werknemer en ex-partner kunnen de gekozen verdeling van het ouderdomspensioen bij ABP registreren, dit kan door het ingevulde formulier ‘verdeling ouderdomspensioen’ op te sturen. Zodra wij dit formulier krijgen, registreren we de scheiding. Daarvan krijgt uw werknemer en de ex-partner een bevestiging per post of mail.
  • De ex-partner van uw werknemer komt meestal in aanmerking voor nabestaandenpensioen, maar kan hier ook van afzien. Hiervoor kan uw werknemer dit formulier gebruiken.
  • Elke 5 jaar krijgt de ex-partner een pensioenoverzicht met de bedragen bij overlijden van de werknemer. Dit Uniform Pensioen Overzicht (UPO) komt per post of mail. De eerste keer krijgen ze het 5 jaar na de scheiding.
  • Wil de ex-partner tussentijds weten wat het actuele pensioenbedrag is wanneer de werknemer met pensioen gaat? Dat kan altijd, dan berekenen we opnieuw het deel waar recht op is. Deze zogeheten geïndexeerde opgave communiceren we via post of mail.
  • De werknemer ziet het actuele bedrag altijd op het UPO, of bij de pensioenaanvraag. Dit geldt niet wanneer er is gekozen voor conversie, omdat het pensioen dan is gesplitst in 2 losse pensioenen.

Meer over uit elkaar gaan

Wilt u uw werknemer verder helpen? Bekijk dan wat er in het pensioenreglement staat over uit elkaar gaan. Of bekijk de informatie voor uw werknemer. U kunt ook een online pensioencursus over dit onderwerp volgen.