Gaan uw werknemer en partner uit elkaar? Dan kunnen ze afspraken maken over het verdelen van het pensioen. Wat moet uw werknemer zelf regelen en wat doet u als werkgever?
Uw werknemer mag met de ex-partner afspraken maken over het verdelen van het ouderdomspensioen. Dit geldt alleen bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap via de gemeente. Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken over het nabestaandenpensioen.
Uw werknemer geeft ook aan ons door welke naam we mogen gebruiken. Dat kan eenvoudig door het inschrijfbewijs van de scheiding en een eventuele naamswijziging naar ons te sturen via het digitale contactformulier. Of per post naar:
ABP
Postbus 4808
6401 JL Heerlen
De ex-partner heeft mogelijk recht op:
Dat heeft dus ook gevolgen voor de hoogte van het ouderdomspensioen dat uw werknemer ontvangt na het stoppen met werken. Wijs uw werknemer er op om zich goed te laten informeren over de mogelijkheden van verdelen of op de mogelijkheid van afzien van nabestaandenpensioen.
Woonde uw werknemer ongehuwd samen en gaan uw werknemer en de partner uit elkaar? Dan is het belangrijk dat uw werknemer de partner ook weer afmeldt via MijnABP. Anders loopt de opbouw van het nabestaandenpensioen voor de ex-partner gewoon door. De ex-partner heeft geen wettelijk recht op een deel van het ouderdomspensioen. Wijs uw werknemer ook hier op de mogelijkheid van afzien van nabestaandenpensioen.
Wilt u uw werknemer verder helpen? Bekijk dan wat in het pensioenreglement staat over uit elkaar gaan. Of volg een online pensioencursus over dit onderwerp.
In de Communicatieplanner ziet u welke informatie uw werknemer van ABP krijgt als deze is gescheiden of het geregistreerd partnerschap heeft beëindigd.