Copyright © Philip Driessen Fotografie, www.philipdriessen.com, all rights reserved

Uw werknemer en partner gaan uit elkaar

Gaan uw werknemer en partner uit elkaar? Dan kunnen ze afspraken maken over het verdelen van het pensioen. Wat moet uw werknemer zelf regelen en wat doet u als werkgever?

Uw werknemer mag met de ex-partner afspraken maken over het verdelen van het ouderdomspensioen. Dit geldt alleen bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap via de gemeente. Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken over het nabestaandenpensioen.

  • Woont uw werknemer in Nederland? Dan krijgen wij automatisch bericht van de gemeente als uw werknemer is gescheiden of het geregistreerd partnerschap is beëindigd. 
  • Woont uw werknemer in het buitenland? Dan moet uw werknemer dit zelf doorgeven aan ABP. Uw werknemer stuurt ons hiervoor een kopie van het inschrijvingsbewijs van scheiding of de beëindiging van het geregistreerd partnerschap op. 
  • Is uw werknemer gescheiden van tafel en bed? Dan vragen wij ook om een kopie van het inschrijvingsbewijs in het huwelijksgoederenregister op te sturen. Want een scheiding van tafel en bed wordt niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. 

Uw werknemer geeft ook aan ons door welke naam we mogen gebruiken. Dat kan eenvoudig door het inschrijfbewijs van de scheiding en een eventuele naamswijziging naar ons te sturen via het digitale contactformulier. Of per post naar:

ABP
Postbus 4804
6401 JL Heerlen 

De ex-partner heeft mogelijk recht op:

  • Een gedeelte van het ouderdomspensioen
  • Nabestaandenpensioen

Dat heeft dus ook gevolgen voor de hoogte van het ouderdomspensioen dat uw werknemer ontvangt na het stoppen met werken. Wijs uw werknemer er op om zich goed te laten informeren over de mogelijkheden van verdelen of op de mogelijkheid van afzien van nabestaandenpensioen.

Woonde uw werknemer ongehuwd samen en gaan uw werknemer en de partner uit elkaar? Dan is het belangrijk dat uw werknemer de partner ook weer afmeldt via MijnABP. Anders loopt de opbouw van het nabestaandenpensioen voor de ex-partner gewoon door. De ex-partner heeft geen wettelijk recht op een deel van het ouderdomspensioen. Wijs uw werknemer ook hier op de mogelijkheid van afzien van nabestaandenpensioen.

Meer over uit elkaar gaan

Wilt u uw werknemer verder helpen? Bekijk dan wat er in het pensioenreglement staat over uit elkaar gaan. Of bekijk de informatie voor uw werknemer. U kunt ook een online pensioencursus over dit onderwerp volgen.

In de Communicatieplanner ziet u welke informatie uw werknemer van ABP krijgt als deze is gescheiden of het geregistreerd partnerschap heeft beëindigd.