Nabestaanden informeren

Als uw werknemer overlijdt, hebben de partner, eventuele kinderen en ex-partner recht op nabestaandenpensioen. Nabestaanden hoeven een overlijden niet door te geven aan ons. We krijgen de melding rechtstreeks van de gemeente. Vervolgens sturen we de nabestaanden een brief met informatie. De partner, ex-partner, eventuele kinderen en stief- of pleegkinderen hebben recht op nabestaandenpensioen.

Hier leest u wat wij doen om het nabestaandenpensioen in gang te zetten en wanneer de nabestaanden het nabestaandenpensioen krijgen.

Alle nabestaanden krijgen een condoleancekaart. Deze kaart krijgen ze 1 dag nadat we van het overlijden gehoord hebben. We tonen ons medeleven en laten weten dat ze zelf geen actie hoeven te ondernemen. Ze krijgen namelijk nog een brief van ABP met meer informatie.

Meestal missen we nog informatie om het nabestaandenpensioen te regelen. Bijvoorbeeld een bankrekeningnummer. Daarom krijgen de nabestaanden een brief met informatie via de post. Soms kunnen ze de informatie ook invullen op MijnABP of telefonisch aan ons doorgeven. Als het nodig is, herinneren we ze eraan dat de informatie nodig is voor het betalen van het nabestaandenpensioen. Ze krijgen dan een herinneringsbrief.

Hebben we alle informatie? Dan krijgen de nabestaanden een toekenningsbrief. Hierin lezen zij meer over het nabestaandenpensioen en wat dit voor hen betekent. Ook krijgen ze een betaalspecificatie met daarin de bruto- en nettobedragen.

Eerste keer nabestaandenpensioen

De meeste nabestaanden krijgen binnen 2 maanden voor de eerste keer nabestaandenpensioen. Soms duurt het toekennen wat langer, omdat we nog aanvullende regelingen moeten uitzoeken. Voor beide situaties geldt dat de nabestaanden ook van de voorafgaande maanden het nabestaandenpensioen krijgen uitbetaald.

In de video hieronder ziet u wat u kunt doen als uw werknemer overlijdt.

Waar nabestaanden recht op hebben, is afhankelijk van bepaalde factoren. Bijvoorbeeld hoe oud uw werknemer is geworden. De uitkering bestaat uit verschillende onderdelen:

  • ABP NabestaandenPensioen 
  • ABP PartnerPlusPensioen: een extra aanvulling als uw werknemer daarvoor had gekozen en 65 jaar of ouder was. 
  • ABP ExtraPensioen: een extra aanvulling als uw werknemer daarvoor had gekozen. 
  • Overlijdensuitkering: een eenmalige uitkering als uw werknemer al pensioen ontving. Deze uitkering is ongeveer gelijk aan twee keer de uitkering die de werknemer ontving. 
  • Aanvullingen van ABP: hier zijn voorwaarden aan verbonden.
  • Anw: in de wet zijn hier voorwaarden aan verbonden. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert deze regeling uit.

 

Nabestaandenpensioen voor kinderen en ex-partner

Kinderen kunnen ook recht hebben op nabestaandenpensioen. Een voorwaarde is dat zij jonger zijn dan 25 jaar. Wij maken dit voor de kinderen in orde. Ze hoeven hier zelf geen actie voor te ondernemen.

Ook een ex-partner heeft mogelijk recht op nabestaandenpensioen. De hoogte van het nabestaandenpensioen voor de ex-partner vermelden wij op het pensioenoverzicht dat de ex-partner eens per 5 jaar ontvangt.

  • Woonde de overleden werknemer in Nederland? Dan hoeven nabestaanden het overlijden niet aan ons door te geven. De gemeente geeft deze informatie aan ons door.
  • Woonde de overleden werknemer in het buitenland? Dan moeten de nabestaanden zelf het overlijden aan ons doorgeven.

Bekijk de informatie voor nabestaanden.

Wilt u meer weten over het nabestaandenpensioen voor kinderen en (ex-)partners, kijk dan in het pensioenreglement.