
ABP ondertekent klimaat-Commitment: wat betekent dat?
Investeren in de energietransitie. Beperken van de CO2-uitstoot. En transparant zijn over die uitstoot. Die opdracht leggen ongeveer vijftig banken, verzekeraars, pensioenfondsen (waaronder ABP) en vermogensbeheerders in de financiële sector zichzelf vandaag vrijwillig op. Dit doen zij door het ondertekenen van het Commitment van de financiële sector. Hiermee sluit de sector zich aan bij het nationale Klimaatakkoord. Maar wat wordt er concreet van ABP verwacht? En: hoe draagt ABP hier nu al aan bij?
1. Ondersteun de financiering van de energietransitie

2. Laat zien wat de CO2-uitstoot van de beleggingen is
Vanaf 2020 moeten pensioenfondsen (en andere financiële instellingen) elk jaar laten zien wat de CO2-voetafdruk is van hun beleggingen en leningen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties en vastgoed. Op dit moment is er nog geen standaardmethode om de klimaateffecten op al deze onderdelen goed te meten. Daarom is gekozen voor een ‘ingroeimodel’; financiële instellingen gaan eerst rapporteren over de grootste posten met de meeste klimaatimpact en breiden dat geleidelijk uit.
Wat doet ABP al?
ABP publiceert al sinds 2015 jaarlijks de CO2-voetafdruk van de aandelenportefeuille. Daarnaast hebben we recent in kaart gebracht hoe snel de wereldwijde energietransitie verloopt en welke kansen en risico’s klimaatverandering met zich meebrengt voor onze beleggingen. Het beperken van deze risico’s heeft veel voordelen: we leveren een bijdrage aan de energietransitie en zorgen ervoor dat de beleggingen minder kwetsbaar worden voor de gevolgen van klimaatverandering. Dat past in ons streven om onze deelnemers een goed pensioen in een prettig leefbare wereld te bieden.
3. Beperk de CO2-voetafdruk van de beleggingen
10-07-2019