We investeren in Vivici: zuivel-eiwit zonder koe

Impactbelegging € 32,5 miljoen uit ANEB-fonds
25 februari 2025

Samen met partners investeren we € 32,5 miljoen in Vivici, een Nederlandse startup die eiwitten maakt waar geen koe bij komt kijken.

De investering van € 32,5 miljoen gaat het bedrijf gebruiken om op grote schaal te produceren en de groei te versnellen. Onder andere door toegang te verkrijgen tot nieuwe, internationale markten, en om later dit jaar een tweede zuivel-eiwit product te lanceren.

Veel interesse in Vivici-eiwit

Er is veel interesse voor het zuivel-eiwit. Verschillende voedingsmiddelenbedrijven hebben al contracten getekend om het eiwit af te nemen. De belegging in Vivici is een impactbelegging en maakt deel uit van het ABP Nederlands Energietransitie en Biodiversiteit fonds (ANEB).

Productie van eiwitten zorgt voor problemen

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Ze zorgen voor de groei en het behoud van spieren en lichaamscellen. Vlees en zuivel bevatten veel eiwitten. Maar het houden van vee voor de productie van deze stoffen neemt een steeds groter deel van het landoppervlak in beslag. Het zorgt voor vervuiling en verlies van natuur en biodiversiteit. In 2050 leven er bijna 10 miljard mensen op aarde. De almaar toenemende vraag naar eiwitten zal deze problemen vergroten.

Aangepaste bacteriën en schimmels maken de gewenste stof

De oplossing: eiwit waar geen koe bij komt kijken. Het Leidse bedrijf Vivici maakt het door middel van ‘precisiefermentatie’. Bij gewone fermentatie maken bacteriën, schimmels en gisten voedingsmiddelen. Bier wordt bijvoorbeeld op deze manier gemaakt. Bij precisiefermentatie worden bacteriën en schimmels aangepast zodat er andere voedingsmiddelen kunnen worden geproduceerd. Zoals de eiwitten van Vivici. Die hebben dezelfde kenmerken als eiwit uit zuivel, maar worden dus gemaakt door fermentatie.

Stof heeft allerlei voordelen

Het voordeel van de productietechnologie van Vivici is dat deze tot wel 68% minder COuitstoot, 86% minder water gebruikt en er geen dieren voor hoeven te worden gehouden. Het eiwit van Vivici biedt ook een gezondheidsvoordeel: het is zó gemaakt dat het voor een beter spierherstel zorgt dan gewoon zuivel-eiwit. Tenslotte is het Vivici-eiwit lactosevrij zodat ook mensen met een allergie of een ziekte waarbij ze geen lactose mogen, het kunnen eten of drinken.

Goed voor biodiversiteit

Daarnaast is het voor de productie dus ook niet nodig om grote stukken grasland te gebruiken om koeien op te houden. En dat is weer goed voor de biodiversiteit, de verscheidenheid van dieren en planten. Die staat de laatste jaren sterk onder druk. 

Wat is biodiversiteit en waarom is het zo belangrijk?

Lees er in dit artikel meer over

Volop kansen voor rendement

Het hoofddoel van deze belegging is het behalen van een positief rendement. Daarvoor liggen er ook volop kansen, gezien de sterk groeiende vraag naar eiwitten. De eerste markt waar Vivici zich op richt, die van de voedingssupplementen, had in 2023 alleen al een omvang van ongeveer € 27 miljard.

Naast rendement, willen we met onze beleggingen bijdragen aan behoud van natuur en biodiversiteit. In ons aangescherpte beleggingsbeleid stellen we op dit vlak dan ook eisen aan de bedrijven waarin we beleggen.

€ 1 miljard voor behoud van natuur en biodiversiteit

We dragen met onze beleggingen ook actief bij aan het behoud van natuur en biodiversiteit. Dat doen we met onze impactbeleggingen; investeringen die zowel financieel als maatschappelijk rendement opleveren. In totaal reserveren we voor impactbeleggingen        € 10 miljard. Minimaal € 1 miljard is bestemd voor impactbeleggingen die actief en aantoonbaar bijdragen aan het in stand houden van natuur en biodiversiteit.