Het vernieuwde pensioenstelsel

Wat betekent dit voor u?

Er zijn nieuwe regels voor pensioen. Met nieuwe regels voor pensioen wordt het sneller mogelijk om pensioen te verhogen. En sluit uw pensioenopbouw beter aan bij uw loopbaan. De nieuwe regels gaan voor iedereen gelden, ook als u al met pensioen bent. Veel blijft hetzelfde. U blijft automatisch pensioen opbouwen via uw werkgever. En als u met pensioen bent of gaat, krijgt u de rest van uw leven pensioen. In de onderstaande video praten we u snel bij. 


 

Waarom komt er een vernieuwd pensioenstelsel?

De wereld en onze samenleving veranderen. We worden steeds ouder en wisselen vaker van baan. De overheid, vakbonden, werkgeversorganisaties en pensioenfondsen zien daardoor dat de huidige regels niet meer goed passen bij deze tijd. Daarom is het nodig dat er nieuwe regels komen, met behoud van het goede van het huidige stelsel.

Veel blijft hetzelfde

Het lijkt soms of het hele pensioenstelsel verandert, maar veel blijft gewoon hetzelfde:

  • U blijft pensioen opbouwen via uw werkgever.
  • Als u met pensioen gaat of al bent, blijft u uw leven lang pensioen ontvangen van ABP.
  • Vanaf uw AOW-leeftijd blijft u AOW van de overheid ontvangen.
  • De mee- en tegenvallers blijft u met elkaar delen.

Hoe ziet het vernieuwde pensioenstelsel er straks uit?

Wat we al weten is dit:

  • U ziet duidelijker hoeveel u en uw werkgever maandelijks in uw pensioen stoppen. En hoe snel uw pensioen groeit. Hoeveel u uiteindelijk krijgt, hangt af van de beleggingsresultaten;
  • Uw pensioen beweegt: het gaat omhoog als het goed gaat met de economie. Maar het gaat ook omlaag als het economisch tegenzit. Wij zetten geld opzij zodat we uw pensioen zo stabiel mogelijk kunnen houden.

Wanneer gaat er iets voor u veranderen?

Bouwt u nu via uw werkgever pensioen op of krijgt u al pensioen van ons? Dan verandert er de komende jaren voor u nog niets. ABP gaat op 1 januari 2027 volgens de nieuwe regels werken. Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 overgestapt zijn naar de nieuwe regels voor pensioen. We houden u op de hoogte van de stappen die we zetten. En zodra we weten wat de nieuwe regels voor uw pensioen betekenen, laten we u dat weten. 

In de tijdlijn ziet u wat er de komende jaren gaat gebeuren.

Tijdlijn van het vernieuwde pensioenstelsel

Op de hoogte blijven?

Als er nieuws is, dan informeren we u daarover op onze website en in onze nieuwsbrief. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan nu aan. 

Wilt u meer weten? Hieronder vindt u meer informatie over het vernieuwde pensioenstelsel. Ook kunt u kijken op 'pensioenduidelijkheid.nl', een speciale website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hier leest u alles over het vernieuwde pensioenstelsel.