Beeld: Thijs Knaap, hoofdeconoom van ABP presenteert het kwartaalbericht in een blauwe ruimte waar beelden en cijfers om hen heen afgewisseld worden.
Er zijn mensen die zeggen: kijk niet te vaak naar je beleggingen, dat scheelt een hoop kopzorgen. Met deze kwartaalupdate doen we het elke drie maanden, misschien is dat wel het juiste tempo. Want wie alleen de stand van eind maart naast die van eind juni legt, zou denken dat het best rustig was op de financiële markten.
Toch was dat verre van het geval…
Handelsoorlog, luchtoorlog, oorlogsbegroting. Opmerkelijk genoeg waren de gevolgen in dit kwartaal niet zo groot. Met één uitzondering: de dollar. Daarover zometeen meer…
(In beeld zien we de dalende dollarkoers)
Laten we beginnen met de handelsoorlog. Op 2 april kondigde president Trump aan dat op alle import van de VS een fikse belasting geheven gaat worden. Voor bedrijven die buiten de VS produceren – en dat zijn er nogal wat – betekent dat een enorme stijging van de kosten. De Amerikaanse aandelenmarkt reageerde meteen, en daalde met meer dan 12%. Dat was ook Trump te gortig; hij schoof de hoogste heffingen op de lange baan, en regelde ook nog de nodige uitzonderingen.
(In beeld zien we de S&P koers dalen van ongeveer 100 naar ongeveer 90)
Omdat we de gevolgen van deze acties eigenlijk nog helemaal niet terugzien in economische data, zoals bijvoorbeeld winstcijfers, liep de aandelenmarkt weer omhoog en zagen we op de laatste dag van juni een recordstand, alsof er nooit iets gebeurd was.
(In beeld zien we de grafiek van zojuist, maar nu stijgt de koers weer door naar ongeveer 111)
Dan de echte oorlog. In juni viel Israël een aantal nucleaire installaties aan in Iran, waarna ook de VS een bombardement uitvoerde. Even liep de olieprijs daardoor op, maar toen duidelijk werd dat de vijandelijkheden beperkt bleven, keerde de prijs weer terug naar zijn oude niveau.
(In beeld zien we de koers van 64 naar 77 gaan en daarna weer terug naar 67)
Andere financiële markten lieten zich maar weinig beïnvloeden door de gebeurtenissen in het Midden-Oosten.
In een meer gevaarlijke wereld, heb je een groter leger nodig. De NAVO landen spraken in Den Haag af om in de toekomst 5% van hun inkomen uit te geven aan defensie. Dat betekent – onder meer – een groter beroep op de markt voor leningen, de kapitaalmarkt. Wordt er meer geleend, dan wordt het duurder om geld te lenen. Daarom zagen we de rente op leningen met een looptijd van 1 jaar of langer omhoog gaan dit kwartaal. Dat gebeurde terwijl de ECB de dagrente – zoals die op uw spaarrekening – juist verlaagde, vanwege de dalende inflatie. Als langetermijnbelegger pakt dit voor ons juist goed uit.
In weer een onrustig kwartaal zien we dat financiële markten de schouders ophalen – of, aardiger gezegd, door de problemen heen kijken. De Amerikaanse dollar is zoals gezegd de uitzondering. De wisselkoers van de dollar met de euro is sinds begin dit jaar al 12% omlaag gelopen. Dat komt door de redelijke groei in Europa, maar ook wel door een tanend vertrouwen in de Amerikaanse instituties bij veel beleggers. Goed nieuws voor wie deze zomer in de VS op vakantie gaat, maar minder voor beleggers in Amerikaanse markten, die betaald worden in dollars. ABP verzekert het wisselkoersrisico op de dollar gedeeltelijk. Dit jaar pakte dat goed uit en leverde het meer dan een procent extra rendement op.
(In beeld 1,1%)
Laten we – met deze ontwikkelingen in het achterhoofd – eens kijken naar de financiële resultaten van dit tweede kwartaal.
Het was een goed kwartaal voor kortlopende obligaties, maar minder voor de langlopende. Al met al was het resultaat op vastrentende waarden licht positief.
Dan aandelen en dan komen we bij de echte turbulentie. Die gingen behoorlijk onderuit (begin april) maar veerden eind juni redelijk terug. Ook aandelen opkomende landen deelden in het herstel.
Het was een slecht kwartaal voor alternatieve beleggingen, die te lijden hebben onder de onzekerheid, de dalende dollar en de oplopende lange rente.
En dat geldt ook voor vastgoed, het rendement was dit kwartaal negatief.
(In beeld zien we de cijfers: Obligaties +0,4%, aandelen +2,7%, alternatieve beleggingen -4,3%, vastgoed -3,1%)
Over de hele portefeuille gezien was het rendement over de afgelopen drie maanden ongeveer nul. Ook dit kwartaal zien we weer de waarde van het spreiden van beleggingen. Laat de ene beleggingscategorie het afweten, dan is er altijd een kans dat de ander de schade beperkt.
Uiteindelijk werd onze financiële positie weer iets gezonder. Dankzij die stijgende, lange, rente liep de dekkingsgraad dit kwartaal weer een stukje op. Er is dus voldoende geld in kas om de pensioenen uit te betalen.
Dat was het – opnieuw een onrustig kwartaal, waarbij de eindstand een stuk beter was dan de tussenstand. Over drie maanden kijken we opnieuw in de portefeuille. Voor de tussentijd, een prettige zomer!