Focus op kwalitatieve criteria bij aanbesteding windmolenparken op zee

Rendement, biodiversiteit én innovaties verdienen aandacht
2 mei 2024

Met het bod op de IJmuiden Ver-kavels houdt het voor ABP niet op. We doen ook graag mee aan volgende aanbestedingen voor windenergie op zee.

Wel is het belangrijk dat we met onze investering een aanvaardbaar financieel rendement kunnen behalen. Het gaat immers om het pensioen van onze deelnemers. Ook willen we dat kwalitatieve criteria, zoals aandacht voor biodiversiteit en het overbelaste net, doorslaggevend blijven.

Noordzeker

De overheid wil de duurzame energieopwekking op de Noordzee flink uitbreiden. In het Wind Op Zee-programma schrijft de overheid verschillende nieuwe aanbestedingen uit voor kavels op de Noordzee. ABP wil dat de opgewekte windenergie ten goede komt aan zoveel mogelijk mensen in Nederland. Zowel nu als in de toekomst. Juist daarom ook heeft ABP samen met pensioenbelegger APG en windenergie-ontwikkelaar SSE Renewables ‘Noordzeker’ opgericht.

final-step-7298fee025

In het kort

  • Noordzeker is er voor de lange termijn.
  • We willen met onze investeringen in windenergie op zee een degelijk financieel rendement kunnen behalen voor onze deelnemers.
  • Kwalitatieve criteria moeten de doorslag blijven geven bij toekenning van de kavels.


 

Lange termijn

Eind maart heeft Noordzeker een bod ingeleverd voor IJmuiden Ver. Dit zijn 2 kavels van ieder 2 gigawatt in een gebied 62 kilometer voor de kust van IJmuiden. Later dit jaar horen we of de overheid het bod aan ons gunt.

Hier houdt het voor ons niet op. We zitten erin voor de lange termijn. Wij vinden het belangrijk dat de overheid de aanbesteding blijft baseren op kwalitatieve criteria. Denk hierbij aan bescherming en herstel van de biodiversiteit in en boven de Noordzee. Maar ook aan circulaire innovaties, nieuwe oplossingen om het overvolle elektriciteitsnetwerk niet verder te belasten en de bevordering van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Investeren in innovatie

We zien liever dat ontwikkelaars in dit soort innovaties investeren dan dat de aanbesteding een financiële veiling wordt. Dat zou tot een ‘race naar de bodem’ kunnen leiden, met als risico dat de ontwikkeling van windenergie (op zee) vertraagt. Ontwikkelaars moeten de rekensom wel rond kunnen krijgen. Daarmee zou ook de overgang naar schone energie vertraging oplopen. Windenergie is voor Nederland namelijk de grootste bron van schone energie van eigen bodem.

Een ander risico is dat de windenergie-ontwikkelaar de hoge financiële investering moet doorberekenen in de elektriciteitsprijs voor klanten. Dat is niet wat ABP wil. Het doel van Noordzeker is juist een stabiel aanbod van schone energie tegen een betaalbare prijs. Van, voor en door Nederland.