standaard header hoe verder

‘Ik weet nog niet of ik eerst een hoger of een lager pensioen wil krijgen’

Eerder met pensioen, hoe verder?
12 april 2023

Hij is gek op zijn werk. Maar Jo Segers (60) is nog gekker op zijn hobby’s. Daarom kijkt hij naar de mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan. De eerste berekeningen van zijn pensioen zien er goed uit. Hij twijfelt nog over een paar keuzes, maar wil binnen nu en een jaar stoppen met werken.   

Jo Segers werkt fulltime als geluidsdeskundige bij de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg. Binnen de afdeling Advies en Onderzoek geeft hij advies over geluid bij evenementen, industrie- en bouwprojecten. “We adviseren bij festivals als Pinkpop, maar ook bij de bouw van woningen, uitbreidingen van bedrijven en de aanleg van wegen”, aldus Jo. “We onderzoeken vooraf wat mogelijk is qua geluid. Daarover geven we een advies af. Tijdens de evenementen en bouwwerkzaamheden monitoren we de geluidsniveaus continu. En kunnen we ingrijpen als de grenzen worden overschreden.”

jo segers achter het stuur van zijn mercedes

Mooie oldtimer

Zijn werk bevalt hem goed, maar Jo wordt een jaartje ouder. Het monitoren van het geluid bij evenementen wordt daardoor zwaarder voor hem. Het is meestal in het weekend en vaak tot laat in de nacht. Ook wil hij meer tijd aan zijn hobby’s besteden. “Ik heb een mooie oldtimer, een Mercedes 280 SEL uit 1975. Die staat veilig in de garage. Ik sleutel daar graag aan, maar kom er helaas te weinig aan toe.

Verder speel ik een actieve rol bij Schutterij St. Aldegundis in Buggenum. Daar ben ik onder meer actief als buksmeester. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het beheer van de buksen, de munitie en andere zaken. Daarnaast ben ik bestuurslid bij onze schutterij en bij de Midden-Limburgse Schuttersbond. Een van mijn opdrachten bij de bond is om meer interesse te wekken bij de jeugd in het schuttersleven. Het is fantastisch om te doen allemaal, maar het is wel veel naast een fulltime baan.”

Eerst hoger, dan lager? Of andersom?

Eind 2022 besloot Jo uit te gaan zoeken hoeveel pensioen hij zou krijgen als hij binnen een jaar zou stoppen met werken. Dat ging eenvoudig met behulp van MijnABP, zijn persoonlijke online omgeving bij ABP. “Die bedragen vallen niet tegen, vind ik. Omdat ik nog een aantal vragen had, ben ik naar een informatieavond over pensioen gegaan van vakbond CNV. Daar kon een pensioenvoorlichter van ABP mijn vragen goed beantwoorden.

Een bekende van me is jarenlang actief geweest als pensioenadviseur. Hij komt binnenkort langs om de precieze pensioenbedragen voor me uit te rekenen. Ik twijfel nog over de hoogte van mijn eerste pensioen. Wil ik eerst een aantal jaar een hoger pensioen krijgen, omdat ik nog geen AOW ontvang en ik nu nog fit genoeg ben om leuke dingen te doen? Of wil ik juist beginnen met een lager pensioen, omdat mijn vrouw nog werkt en ik straks wellicht meer pensioen nodig heb vanwege inflatie? Daarover moet ik nog een beslissing nemen.”

jo segers voor zijn mercedes

Meer vrijheid

Hoewel hij zijn werk en collega’s gaat missen, verheugt Jo zich op zijn aanstaande pensioen. Waar hij het meeste naar uitkijkt? “Ik denk de vrijheid die ik krijg. Ik kan dan eindelijk elke dag zelf bepalen wat ik ga doen. Lekker sleutelen aan mijn Mercedes, me inzetten voor het schuttersleven en wandelen in het Leudal. Daar verheug ik me op. De laatste jaren heb ik af en toe het idee dat ik geleefd word. Ik merk ook dat ik sneller moe ben op werkdagen.”

Alleen wandelen

De vrouw van Jo werkt als administratief medewerker in het onderwijs. Zij bouwt dus ook pensioen op bij ABP. Ze moet er voorlopig niet aan denken om met pensioen te gaan. Jo: “Mijn vrouw is 3 jaar jonger dan ik, maar ook over 3 jaar zie ik haar nog niet met pensioen gaan. Ze houdt van haar werk en geniet van het contact met haar collega’s. Die combinatie is haar teveel waard om te stoppen. Mijn hobby’s kan ik gelukkig ook zonder haar uitoefenen. Al is het natuurlijk leuker om met z’n tweeën door het Leudal te wandelen dan alleen. Nu moet ik het doen met de muziek van kanjers als Led Zeppelin, Jimi Hendrix en Eric Clapton. Dat is ook genieten.”

Tips bij eerder met pensioen gaan:

  • Controleer goed of er al genoeg pensioen voor u is. Genoeg om uw leven te leiden zoals u dat wilt. In MijnABP vindt u informatie over uw pensioen.
  • Pas binnen de grenzen die u heeft, uw pensioenuitkering zo aan dat deze aansluit bij uw wensen en behoeftes.
  • Wilt u nog niet volledig stoppen met werken? Bekijk dan de mogelijkheden om in deeltijd te werken en uw pensioen voor een deel te laten ingaan. Dat kan misschien bij uw huidige werkgever, maar ook bij een nieuwe werkgever. En kijk goed of de keuze voor deeltijdpensioen iets voor u is.
  • Ga na of er vanuit uw werkgever of cao regelingen zijn die interessant zijn nu u wilt stoppen met werken.