• Contact

5 vragen aan Erica Verdegaal over vrouwen en geld

Internationale Vrouwendag en Reality Check
7 maart 2022

Econoom Erica Verdegaal schrijft al jarenlang over geld: hypotheken, beleggen en andere kwesties. De titels van haar columns liegen er niet om: ‘Samenwonen? Vrouwen let op!,  Vrouw, doe niet zo naïef over geldzaken. En: ‘De echte reden waarom vrouwen minder verdienen.’

 

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en dat is een mooi moment om de econoom aan de tand te voelen over solidariteit. Dat is dit jaar het thema van deze dag in Nederland. Want zonder mannen geen emancipatie, is het idee. Hoe ziet Erica dat?

1. Het thema van de Internationale Vrouwendag 2022 is solidariteit tussen mannen en vrouwen. Een goed thema of een open deur?

“Ik vind het zeker geen open deur. Wel vind ik dat het thema suggereert dat vrouwen alleen kunnen emanciperen als mannen daaraan meehelpen. Dat laatste zou mooi zijn natuurlijk, maar vrouwen kunnen daar beter niet te veel op rekenen. Kom op voor jezelf, mevrouw, zou ik zeggen. Want de kans is levensgroot dat een ander het niet voor je gaat doen.” 

 

2. Want wat hebben we als vrouw (echt) nodig om te emanciperen?

“Meer zelfvertrouwen, minder afhankelijkheid van het inkomen van een partner en net zo stevig kunnen onderhandelen als een man.” 

3. Wat hebben vrouwen nog meer nodig dan de solidariteit van mannen?

“Wat ze meer nodig hebben is een groeiende financiële onafhankelijkheid. Veel vrouwen maken deel uit van een koppel waarvan de vrouw haar carrière voor een deel opgeeft om te zorgen voor het gezin. Als dat voor jou geldt, regel dan met je mannelijke partner dat jullie evenveel kunnen sparen. Een eigen financiële reserve zorgt voor meer zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Daarmee start emancipatie.”

4. Vrouwen verliezen zich soms in hun moederrol als ze kinderen krijgen. Ze cijferen zichzelf weg en gaan minder werken en meer zorgen dan hun partner. Hoe maken we een eind aan die scheve verhouding? Moet de wet veranderen?

Wetgeving klinkt wat bemoeizuchtig. Wel lijkt me reëel dat als je als vrouw een dure HBO- of universitaire opleiding doet, dat je die ook echt gebruikt in een loopbaan. Als een hoogopgeleide vrouw toch kiest voor een ‘carrière’ als thuisblijfmoeder, mag daar misschien een boete op staan.”

5. Welk thema zou u zelf gekozen hebben?

“Vrouwenemancipatie betekent cultuurverandering. Dat duurt in principe jaren. Misschien kun je versnellen met een thema speciaal voor jonge vrouwen, want die kunnen gemakkelijker veranderen. Jonge vrouwen zijn nog nooit zo hoog opgeleid als nu. Ook heeft Nederland uitstekende kinderopvang.” 

 

“Wel willen de meeste hoogopgeleide vrouwen een nog hoger opgeleide man. Dat leidt vaak weer tot de traditionele man-vrouw-rollen in het gezin. Een gewaagd thema zou zijn: Andersom kan ook! Met voorbeelden van carrièrevrouwen met een parttime werkende man thuis die meer doet.”