‘Met een huis en een gezin was omscholen niet te doen geweest’

ABP zet zich in voor een eerlijke transitie in de autosector
28 april 2022

De auto-industrie steekt miljarden euro’s in de productie van elektrische wagens. Binnen 10 tot 20 jaar willen veel fabrikanten helemaal stoppen met verbrandingsmotoren. ABP dringt hier hard op aan. Daarbij verliezen we de werknemers niet uit het oog. We willen voorkomen dat zij door de overgang hun baan verliezen. Dat kunnen we voorkomen door hun werkgevers te vragen om mensen bijvoorbeeld zoveel mogelijk om te scholen.

In de auto-industrie werken 14 miljoen mensen. Tel je ook alle bedrijven mee die producten leveren aan de auto-industrie? Dan zijn het er misschien wel 4 keer zoveel. ABP zet zich in voor hun rechten. En dat blijven we de komende jaren ook doen.

30% minder arbeidsuren nodig

Om klimaatverandering tegen te gaan, schakelt de wereld over van fossiele brandstoffen op schone energie. De autosector is één van de sectoren die hierdoor erg veranderen. Voor de productie van een elektrische auto zijn 30% minder arbeidsuren nodig dan voor een benzineauto. Robots en kunstmatige intelligentie nemen taken over van mensen. Digitale vaardigheden worden belangrijker en autofabrikanten huren steeds meer IT-specialisten in.

Gesprekken met autofabrikanten

ABP wil voorkomen dat werknemers die nu al werken in de auto-industrie hierdoor hun baan verliezen. Daarom hebben we de laatste 2 jaar gesproken met grote autofabrikanten. We spraken met Ford, Toyota, General Motors, Stellantis en Volkswagen. We vroegen ze om te kijken welke vaardigheden ze in de toekomst nodig hebben en welke nu nog ontbreken.

Werknemers omscholen

Daarna vroegen we de bedrijven om deze ‘gaten’ (skill gaps) zoveel mogelijk op te vullen door hun werknemers om te scholen. En zo min mogelijk door werknemers te ontslaan en nieuwe mensen in te huren. Ook vroegen wij ze om verslag te doen over de resultaten van de trainingsprogramma’s. Zo kunnen wij zien hoe het gaat.

Omscholen terwijl je werkgever doorbetaalt

De 47-jarige Frank Wöhner werkt bij Volkswagen in Duitsland. Hij nam deel aan een omscholingsprogramma bij de ‘Faculteit 73’ van zijn werkgever. Frank begon in 1997 als automonteur bij Volkswagen in het Duitse Wolfsburg. Hij is nu product owner voor App-Connect. Dat is een app van Volkswagen waarmee je smartphone-apps in de auto kan gebruiken.

"De Faculteit zocht mensen die iets hadden met IT. Ik had privé altijd al interesse voor computers. Maar met een huis en een gezin met 2 kinderen was omscholing naast mijn werk niet te doen geweest. Met de Faculteit kreeg ik van mijn werkgever de kans om  te scholen terwijl ik gewoon werd doorbetaald. Dat was top."

‘De opleiding is heel praktisch’

Een bepaalde opleiding of achtergrond was niet vereist. Collega Davide Arnesano (26) maakte ook gebruik maakte van het aanbod. "In de training leerde ik wat ik in mijn dagelijkse werk nodig had. Wat doet bijvoorbeeld een softwareontwikkelaar, welke hulpmiddelen gebruik je en waarom gebruik je ze? Afhankelijk van de kant die je opgaat, leer je programmeertalen zoals C++ of JavaScript. Je krijgt flink wat theorie e, maar de opleiding is vooral heel praktisch."

Hulp bij vinden ander werk

De ervaringen van Frank en Davide vormen een goed voorbeeld. Maar de weg die zij hebben bewandeld, is niet voor iedereen mogelijk. Niet iedereen wil of kan zich laten omscholen voor digitaal werk. In dat geval vragen we bedrijven om andere manieren te vinden om de werknemer binnen het bedrijf te houden. Of, als dat niet lukt, hulp te bieden bij het vinden van ander werk.

Beleggen met aandacht voor een leefbare wereld

ABP belegt uw geld om het te laten groeien en de pensioenen betaalbaar te houden. Maar wat is dat geld waard als u er niet van kunt genieten in een leefbare wereld? Daarom beleggen we niet alleen met oog voor risico, rendement en kosten. Ook is er aandacht voor een leefbare wereld. We richten ons hierbij vooral op 2 belangrijke thema’s:

  • klimaatverandering tegengaan, en;
  • zorgvuldig omgaan met de natuur.

Respect voor mensenrechten is hierbij een belangrijke voorwaarde.