Lekker lezen over pensioen

Tips van onze redactie
9 september 2021

In september is er veel aandacht voor lezen en schrijven. Onder meer vanwege de Week van Lezen en Schrijven, die deze week plaatsvindt. Wat zijn interessante boeken over pensioen? Voor als u nog lang niet met pensioen gaat of voor als het bijna zover is. Onze redactie heeft er 3 voor u op een rij gezet.

Deze boeken zijn interessant voor wie meer wil weten over pensioen, hoe ons pensioen in Nederland is georganiseerd of hoe het leven is als u met pensioen bent. Ze zijn op een toegankelijke manier geschreven. Want we willen pensioen zo makkelijk mogelijk maken. Persoonlijke informatie over uw pensioen bij ABP vindt u natuurlijk op deze website en in Mijn ABP.

1. Voorbereiding op de nieuwe levensfase: pensioen

Pensioen is niet alleen een uitkering van ABP. Maar ook een nieuwe levensfase. Wat doet zo’n nieuwe fase verder met u? Hoe kijkt u aan tegen ouder worden?

Daarop heeft u vast niet zo 1, 2, 3 antwoord. Het boek ‘Pensioen in Zicht’ (naar de gelijknamige training voor bijna gepensioneerden) geeft handvatten. Verwacht geen rekensommen in dit boek. Wel staan er persoonlijke verhalen in en wetenschappelijk bewezen feiten die u helpen met het vinden van een nieuwe balans. 

2. Voor als het nog even duurt totdat u met pensioen gaat

U kunt niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over uw pensioen. U krijgt straks AOW van de overheid en een pensioen van ABP (en misschien ook nog van een ander pensioenfonds of lijfrente). Maar is dat genoeg?

Als u nu weet hoeveel pensioen u krijgt en of dat genoeg is voor uw plannen, komt u straks niet voor verrassingen te staan. In het boek ‘Pensioen voor Dummies’ leest u hoe u een pensioenplan maakt. Handig voor de snelle lezer: gebruik de leeswijzer om snel de juiste informatie te vinden.  

3. Voor als u het anders wilt doen

Uit onderzoek van adviesbureau Mercer blijkt jaar op jaar dat Nederland een van de beste pensioenstelsels ter wereld heeft. Toch zijn we er in Nederland niet tevreden over. Hoe komt dat?

In het boek ‘Het nieuwe werken aan je pensioen’ krijgt u uitleg over ons pensioen, informatie over hoe andere landen het geregeld hebben en tips waar u zelf mee aan de slag kunt. De schrijver, een ondernemer in de pensioenwereld, nam er zelf een ‘tussenpensioen’ voor. Want alles uitstellen tot u de AOW-leeftijd bereikt hebt, hoeft niet altijd.

Voor informatie over uw eigen pensioen

Wilt u meer overzicht en grip op uw totale financiële toekomst? Volg dan deze drie online stappen met informatie over uw eigen pensioen:

  • Hoeveel heeft u? Hoeveel kunt u bereiken? Log in op Mijn ABP voor alle cijfers.
  • Heeft u ook ergens anders pensioen opgebouwd? Log dan eens in op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vindt u een overzicht van uw totale opgebouwde pensioen plus uw AOW.
  • Dan heeft u een overzicht van uw pensioencijfers. Maar is het ook genoeg? Daarvoor hebben wij in Mijn ABP bij Helder Overzicht & Inzicht <Inzicht in uw financiële toekomst | ABP>.