Geef uzelf of iemand anders een wake-up call

24 november 2021

Veel mensen verdiepen zich nog onvoldoende in hun financiële situatie. Dit speelt met name bij vrouwen, blijkt uit een onderzoek van ABP. Ze willen zich best verdiepen in hun financiële situatie. Toch stelt de helft van de vrouwen het uit, of ze weten niet hoe ze het moeten aanpakken. Tijd voor een wake-up call!

 

De campagne RealityCheck van ABP helpt mensen al bewuster worden van hun financiële vrijheid. Vooral door de gratis e-learning, die al door 22.000 mannen en vrouwen is gevolgd. Toch is een extra wake-up call nodig, juist voor diegenen die hun kop in het zand steken. Waarom?

Kindboete en pensioenkloof

Maar liefst 40 procent van de vrouwen heeft geen goed beeld van de financiële gevolgen van parttime werken, kinderen krijgen of scheiden. Een kwart van de vrouwen weet niet dat ze minder pensioen opbouwen als ze minder gaan werken. Een vrouw die nu op haar 25e begint met werken bouwt zo’n €10.000 minder pensioen op per jaar dan een man. Deze zogenoemde pensioenkloof staat nog los van de kindboete: na de geboorte van het eerste kind verliezen vrouwen in 7 jaar tijd bijna 50% van hun inkomen.

Wake-up!

Het gevolg is dat vrouwen die dit meemaken, veel minder financiële vrijheid hebben om eigen keuzes te maken. Zeker als er onverwacht iets gebeurt zoals een scheiding of het overlijden van de partner. Wilt u weten hoe financieel vrij u zelf bent en daar iets aan doen? Of heeft u een vriend of vriendin die echt wel een wake-up call kan gebruiken? Kijk op realitycheck.nl en doe de gratis e-learning, of tip iemand in uw omgeving die er iets aan kan hebben.

 

Bestuursvoorzitter Corien Wortmann legt uit wanneer met name vrouwen wel een wake-up call kunnen gebruiken.

1. Waarom hebben mensen een financiële wake up call nodig?

Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen, vooral vrouwen, zich niet verdiepen in hun financiële situatie. De helft van de vrouwen schuift dat voor zich uit of weet niet hoe ze dat moet aanpakken. Zij zijn zich onvoldoende bewust dat keuzes van nu later gevolgen kunnen hebben. Dat als ze minder gaan werken, ze ook minder pensioen opbouwen bijvoorbeeld. Of wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt raakt of je partner overlijdt? Wij willen mensen helpen om zich te verdiepen in hun financiële situatie, niet alleen voor nu maar ook voor straks. Zodat ze weten waar ze aan toe zijn en als nodig nog actie kunnen ondernemen.

2. Op welk moment in uw leven veranderde er financieel veel voor u?

Ik ben direct na mijn studie gaan werken. Dat was financieel een enorme vooruitgang: van een studentenbudget naar een echt inkomen. Ik ben toen ook getrouwd en heb samen met mijn echtgenoot een huis gekocht. We waren heel blij dat we een hypotheek kregen. En ik moet eerlijk bekennen dat ik toen niet heel ver vooruit gedacht heb.

3. Kunt u iets vertellen over de financiële gevolgen daarvan, voor nu en later?

Toen we later een ander huis kochten hebben we daar wel beter over nagedacht. We zijn toen meer gaan aflossen om op een lagere hypotheek uit te komen. Ik realiseer me dat ik in een bevoorrechte positie zit. Wij zijn nog altijd gelukkig getrouwd en werken ook allebei, dus we hoeven ons gelukkig niet veel zorgen te maken. Nu ik de 60 gepasseerd ben, denk ik wel na over hoe ik de komende jaren voor me zie. Wanneer willen we meer vrije tijd? En….. we bekijken samen goed wat dat betekent voor ons inkomen na pensioendatum.

4. Wie wilt u een wake up call geven en waarom?

Emma Lok zou ik graag voordragen. Zij en haar collega’s van WOMEN Inc. zijn heel actief op het terrein van vrouwen en financiën. En zij kunnen ons en vooral veel vrouwen helpen door Reality Check zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Daarnaast daag ik ook alle deelnemers van ABP uit, die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken!