ABP-belegging gaat restwarmte leveren uit datacenters

10 december 2021

De krachtige computerservers in datacenters produceren als bijproduct veel warmte. Het is niet duurzaam als die warmte de lucht ingaat. Beter is het om die warmte af te vangen voor het verwarmen van bijvoorbeeld huizen en kantoren. Een bedrijf waar ABP in belegt heeft daarvoor een contract afgesloten met een bestaand datacenter in de buurt van Schiphol.

 

ABP belegt sinds eind 2020 in de ontwikkeling van ‘slimme groene warmtenetten’ in Nederland. Een slim warmtenet combineert verschillende duurzame warmtebronnen, waaronder restwarmte van fabrieken. Op die manier dragen ze bij aan minder CO2-uitstoot. Ook datacenters zijn geschikt als leverancier van restwarmte omdat ze veel warmte produceren.

Energie voor Elkaar

Energie voor Elkaar, waarin ABP via het fonds Dorothea in belegt, is nu een samenwerking aangegaan met een groot bestaand datacenter voor de levering van restwarmte in het gebied rondom luchthaven Schiphol. De restwarmte wordt gebruikt voor het duurzaam verwarmen van kantoren en hotels die in de omgeving gevestigd zijn. Energie voor Elkaar heeft ook hiervoor contracten gesloten met afnemers van de restwarmte.

Minder CO2-uitstoot

De gebruikte restwarmte is duurzaam geproduceerd, want het datacentrum maakt gebruik van 100% hernieuwbare energiebronnen. De aangesloten kantoren en hotels gaan 90% minder fossiele energie gebruiken ten opzichte van de bestaande situatie, waarin elk pand met een eigen CV-ketel wordt verwarmd. In totaal zal hierdoor op termijn 4.200 ton CO2-uitstoot per jaar worden bespaard, vergelijkbaar met de uitstoot door het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 2.800 Nederlandse huishoudens.

Mijlpaal

'Dit is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het slimme groene warmtenetwerk', zegt Pieter Regnery van onze uitvoerder APG. 'Slimme groene warmtenetten zijn een belangrijke schakel in het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening. Door de restwarmte van datacenters te gebruiken is voor het verwarmen van gebouwen minder aardgas nodig, waardoor de CO2-uitstoot wordt verlaagd. En het helpt om de betaalbaarheid en leveringszekerheid van warmte te garanderen.'

 

Het project maakt deel uit van de verdere ontwikkeling van het warmtenet in Haarlemmermeer en omgeving. Het doel is om meer duurzame energiebronnen aan te sluiten op het netwerk, zodat er collectieve oplossingen komen voor fossielvrij verwarmen en koelen van gebouwen.

Innovatieve oplossingen voor de energietransitie

ABP belegt in slimme groene warmtenetten via ANET, een speciaal fonds van ABP voor beleggingen in innovatieve oplossingen voor de energietransitie. Hiermee geven we invulling aan de toezegging van de financiële sector - waaronder de pensioenfondsen - om bij te dragen aan de financiering van de energietransitie in Nederland.