Wonen in een huis dat van de printer komt

30 april 2021

De primeur is voor Eindhoven: vandaag kregen de huurders van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton de sleutel. De techniek is veelbelovend en kan een bijdrage leveren aan flexibeler, sneller en milieuvriendelijker bouwen. Vesteda - waarin ABP een van de grootste beleggers is - is eigenaar van deze bijzondere woning.

Het is misschien even wennen. Op het eerste gezicht lijkt de eerste opgeleverde 3D-geprinte betonwoning in de Eindhovense wijk Bosrijk op een uit de kluiten gewassen zwerfkei. Maar het is toch echt een woning, waarin geleefd, gewerkt en gevierd kan worden. De constructie bestaat uit 24 betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint in de printfabriek. De elementen zijn met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht en daar op een fundering gezet. Daarna kreeg het huis een dak en kozijnen en is het verder afgewerkt.

Flexibel bouwen

Het is de eerste woning van ‘Project Milestone’; uiteindelijk komen er - één voor éen - nog vier ‘geprinte’ huizen bij . Voor de oplevering in stappen is bewust gekozen, zodat bij elke nieuwe woning lessen kunnen worden geleerd om toe te passen in de volgende woning. De ongewone vormen laten zien hoe flexibel er met behulp van 3D-printtechnieken kan worden gebouwd. ‘Milestone’ is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen kennisinstellingen (Eindhoven University of Technology), overheid (de gemeente Eindhoven) en bedrijfsleven (o.a. woningbelegger Vesteda). ABP is een van de grootste beleggers in Vesteda, dat in Nederland ruim 27.000 woningen verhuurt. De focus ligt daarbij in woningen in het middensegment (grofweg € 750-1.250 per maand) in de grootstedelijke gebieden.

Grote ambities

Er is jaren gesleuteld aan de techniek om met 3D geprinte betonnen elementen te bouwen. Ook nu nog valt er veel te leren. Maar de prestatie is indrukwekkend. De woning voldoet aan alle strenge Nederlandse bouwvoorschriften. Door toepassing van printtechniek is minder beton nodig dan voor een gewone woning én kan er sneller worden gebouwd. En dankzij een extra dik isolatiepakket en aansluiting op een warmtenet is de woning energiezuinig. Nu nog gaat het om vijf huizen, maar de ambitie van de initiatiefnemers zijn groot. “3D-betonprinten draagt bij aan de verduurzaming van de bouwsector, de versnelling van de bouwproductie en het beheersen van de bouwkosten. Dat is broodnodig om betaalbare woningen te kunnen blijven bouwen”, zegt Pieter Knauff van Vesteda. “Uiteindelijk is het doel om te komen tot een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort.”

Meer lezen over de techniek achter dit mooie project? Lees het (engelstalige) bericht van de Technische Universiteit Eindhoven.