Wat is het vernieuwde pensioenstelsel?

Wat u als werkgever moet weten

Het vernieuwde pensioenstelsel gaat uiterlijk in 2028 in. Alle pensioenfondsen stappen dan over naar de nieuwe regels voor pensioen. Hoe ziet dat er straks uit? Wat verandert er en wat blijft hetzelfde? Op deze pagina geven we antwoord op die vragen.

Hoe ziet het vernieuwde pensioenstelsel er straks uit?

Op dit moment moeten veel zaken nog verder worden uitgewerkt. Wat we al weten is dit: 

  • Premie wordt voorspelbaarder. De premieafdrachten zijn stabieler in het vernieuwde stelsel. Daardoor zijn de kosten van de premieafdracht beter te voorspellen. 
  • Pensioen gaat meebewegen met de beurzen. Het gaat omhoog als het goed gaat met de economie. Maar het gaat ook omlaag als het economisch tegenzit. Er komen regels om te voorkomen dat pensioenen te hard kunnen dalen.
  • Pensioen wordt transparanter. Uw werknemer krijgt straks een persoonlijk pensioenvermogen. Uw werknemer kan zelf zien hoeveel deze op dat moment opbouwt en hoe hoog de pensioenuitkering dan is. Uw werknemer ziet ook hoeveel deze, samen met u als werkgever, maandelijks inlegt en hoe snel dit bedrag groeit. Hoeveel uw werknemer uiteindelijk krijgt, hangt af van de beleggingsresultaten.
  • Pensioen wordt persoonlijker. Het pensioenvermogen van uw werknemer verhuist straks mee bij het wisselen van baan.

Veel blijft hetzelfde

Het lijkt soms of het hele pensioenstelsel verandert, maar veel blijft gewoon hetzelfde. De AOW (pensioen van de overheid) en het ouderdomspensioen (pensioen van u als werkgever) blijven bestaan. Uw werknemers blijven deze ontvangen bij pensionering, zolang zij leven. En als uw werknemer overlijdt voordat deze met pensioen gaat, dan ontvangt de (ex)partner een nabestaandenpensioen.

Wanneer gaat er iets voor uw werknemer veranderen?

Voor uw werknemers verandert er de komende jaren nog niets. Het is de bedoeling dat alle pensioenfondsen uiterlijk 2028 overgaan naar het nieuwe stelsel.