Per 1 januari 2019 nieuwe regels kleine pensioenen

In juni gaven wij al aan dat de overheid de regels voor kleine en hele kleine pensioenen per 1 januari 2019 verandert. Kleine pensioenen (tussen de € 2 en € 474,11 bruto per jaar) worden samengevoegd en hele kleine pensioenen (€ 2 bruto per jaar of minder) kunnen vervallen.

Het samenvoegen is handig als u bij meerdere pensioenfondsen een klein pensioen heeft opgebouwd. U krijgt dan niet van meerdere pensioenfondsen een klein bedrag, maar u krijgt van een pensioenfonds een groter bedrag als u met pensioen gaat.

Wat betekent dit voor u?

Als u een klein of heel klein pensioen heeft opgebouwd bij ABP dan ontvangt u een brief. Wanneer u deze brief ontvangt is afhankelijk van het moment dat u gestopt bent met pensioen opbouwen bij ABP. In deze brief staat dat uw kleine pensioen wordt overgedragen naar uw nieuwe pensioenfonds. Wilt u dit niet? Dan kunt u bezwaar maken en blijft uw kleine pensioen bij ABP staan. Heeft u een heel klein pensioen opgebouwd bij ABP? Dan ontvangt u een brief om dit pensioen af te kopen of vervalt dit pensioen vanwege de nieuwe regels.

Pensioenopbouw > € 2 - € 474,11 (bedrag 2018)

 • Stopt u op of na 1 januari 2019 met pensioen opbouwen bij ABP?
  Dan ontvangt u binnen een jaar nadat u gestopt bent met pensioen opbouwen een brief.
 • Bent u in 2018 gestopt met pensioen opbouwen bij ABP?
  Dan ontvangt u in 2019 een brief.
 • Bent u voor 2018 gestopt met pensioen opbouwen bij ABP?
  Dan ontvangt u na eind 2019 pas een brief.

Pensioenopbouw ≤ € 2

 • Stopt u op of na 1 januari 2019 met pensioen opbouwen bij ABP?
  Dan vervalt het hele kleine pensioen dat u heeft opgebouwd. Dat is wettelijk verplicht.
 • Bent u voor 1 januari 2019 gestopt met pensioen opbouwen bij ABP?
  Dan ontvangt u in 2019 een brief om dit pensioen af te kopen. Kiest u hier niet voor, dan vervalt het hele kleine pensioen dat u heeft opgebouwd.

Wat kunt u nu doen?

Als u bij een andere pensioenuitvoerder pensioen heeft opgebouwd, kunt u dit meenemen naar ABP. Dit heet waardeoverdracht. Er zijn twee voorwaarden: de financiële situatie van ABP en de andere pensioenuitvoerder is voldoende en de pensioenuitvoerder werkt mee aan de waardeoverdracht.

Lees ook

12-12-2018