Koreaanse staalproducent stopt in Myanmar na druk ABP

16 april 2021

Na aanhoudende druk van ABP en andere grote beleggers stopt de Zuid-Koreaanse staalproducent Posco C&C de samenwerking met een door militairen gecontroleerd bedrijf in Myanmar.

In de Financial Times spreekt Yoo-Kyung (YK) Park, duurzaamheidsspecialist bij onze vermogensbeheerder APG, van ‘fantastisch nieuws’. ABP belegt in het moederbedrijf van Posco C&C. In contacten met het management en in een publieke oproep in een grote krant drong ABP erop aan de samenwerking met het bedrijf in Myanmar te beëindigen.

‘Het is goed te zien dat Posco heeft geluisterd naar de zorgen van ABP en andere beleggers’, zegt YK. ‘Vooral in het afgelopen half jaar heeft het bedrijf verbeteringen doorgevoerd op het gebied van verantwoord ondernemen. De aankondiging van vandaag is opnieuw een stap in de goede richting.’

Stekker uit gezamenlijk bedrijf getrokken

Posco C&C trekt de stekker uit de joint venture (gezamenlijk bedrijf) met het door militairen gecontroleerde Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL). Eerder al maakte Posco C&C bekend de uitbetaling van dividend (winstuitkering) die ten goede komt aan de militairen stop te zetten.

ABP maakt zich zorgen over Myanmar

Sinds half februari van dit jaar gaat Myanmar gebukt onder een militaire junta, nadat het leger de regering van Aung San Suu Kyi omver had geworpen. Bij het neerslaan van protesten tegen de machtsovername gebruiken de militairen veel geweld. ABP vindt die situatie buitengewoon zorgelijk.

We voeren gesprekken met bedrijven

ABP belegt in enkele multinationals die in Myanmar actief zijn en mogelijk zakelijke of financiële relaties hebben met de militairen. Wij voeren hierover al geruime tijd – dus ook al voor de militaire machtsovername – gesprekken met deze bedrijven. In februari maakte de Japanse bierbrouwer Kirin bekend dat het twee joint ventures met bedrijven die mogelijk banden hebben met de militairen in Myanmar beëindigt. Ook bij dat bedrijf maakte ABP zich al vóór de machtsovername sterk voor het stoppen van de samenwerking.

Belang van mensenrechten

Voor al onze beleggingen geldt dat we naast financiële criteria ook criteria op het gebied van verantwoord ondernemen - waaronder mensenrechten - meewegen in onze beleggingsbeslissingen. Wij vragen bedrijven die in Myanmar actief zijn en waarin we beleggen, scherp te kijken naar hun beleggingen in het land. Ook vragen we ze hun positie in het land opnieuw te overwegen. ABP belegt niet in staatsobligaties van landen waarvoor een door de VN-Veiligheidsraad of Europese Unie opgelegd bindend wapenembargo geldt, zoals Myanmar. 

Lees meer over ons standpunt over maatschappelijke thema's.