Meer pensioen voor u of uw partner

Als u met pensioen gaat, beslist u of u de hoogte van het nabestaandenpensioen (ook wel partnerpensioen genoemd) wilt veranderen. Op deze pagina leest u welke keuzes u heeft en de voorwaarden die daarbij horen. En wat de gevolgen voor de hoogte van het nabestaandenpensioen zijn.

Kort gezegd heeft u drie keuzes rond uw nabestaandenpensioen als u uw ouderdomspensioen aanvraagt.

  • U laat het nabestaandenpensioen, dat uw partner krijgt bij uw overlijden, zoals het is.
  • U verhoogt het nabestaandenpensioen, dat uw partner krijgt, met een deel van uw ouderdomspensioen.
  • U verhoogt uw eigen ouderdomspensioen met (een deel van) het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1-7-1999 opbouwde. Hiervoor heeft u toestemming van uw partner nodig, schriftelijk of via MijnABP. Het nabestaandenpensioen wordt dan wel lager. Of vervalt zelfs.

Bespreek deze keuzes met uw partner. Uw ouderdomspensioen kan namelijk lager worden. Of het nabestaandenpensioen kan lager of nul worden. De bedragen vindt u in MijnABP. Bespreek de bedragen met uw partner. Mogelijk heeft uw partner als u overlijdt niet genoeg inkomen om van te leven. Uw partner heeft mogelijk recht op extra geld. Bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. Controleer zelf of uw partner dit extra geld kan krijgen. Lees er meer over op de pagina over het sociaal minimum.

Heeft u geen partner? Dan verhogen wij uw ouderdomspensioen met het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1-7-1999 opbouwde. 

Het nabestaandenpensioen voor een ex-partner kunt u niet verhogen of toevoegen aan uw eigen pensioen. Tenzij de ex-partner voor de ingangsdatum van uw pensioen afziet van het recht op nabestaandenpensioen.

Onder het kopje 'Voorwaarden' op deze pagina leest u meer over het verhogen of verlagen van het nabestaandenpensioen.

Let op: onderaan de pagina leest u meer over hoe u uw keuze door kunt geven.

 

Voorwaarden voor het verhogen van nabestaandenpensioen met (een deel van) het ouderdomspensioen:

Verhogen van nabestaandenpensioen is mogelijk voor het pensioen dat u heeft opgebouwd voor 1-1-2018. De keuze voor het verhogen van het nabestaandenpensioen maakt u voor de ingangsdatum van het pensioen. Het is belangrijk dat u en uw partner voldoende inkomen hebben om in uw levensonderhoud te voorzien. Ook als de ander komt te overlijden.

Als u overlijdt na de ingangsdatum van uw pensioen, verhogen wij het nabestaandenpensioen. Lees meer over de hoogte van uw nabestaandenpensioen als u overlijdt.

Voorwaarden voor het verhogen van ouderdomspensioen met een deel van het nabestaandenpensioen:

U kunt uw ouderdomspensioen alleen verhogen met het nabestaandenpensioen dat u heeft opgebouwd vanaf 1-7-1999. Uw partner moet er mee akkoord gaan dat het nabestaandenpensioen lager of nul wordt. Het is belangrijk dat u en uw partner voldoende inkomen hebben om in uw levensonderhoud te voorzien. Ook als de ander komt te overlijden.

Waarom uw eigen pensioen verhogen met nabestaandenpensioen?

  • Uw partner heeft een eigen inkomen en is niet afhankelijk van het nabestaandenpensioen als u overlijdt.
  • Uw partner heeft een beperkte levensverwachting.


Waarom het nabestaandenpensioen voor uw partner verhogen met een deel van uw eigen pensioen?

  • Uw partner bouwde zelf geen of weinig pensioen op.
  • U heeft een beperkte levensverwachting. Let op: Het verhogen van het nabestaandenpensioen is pas mogelijk bij overlijden na de ingangsdatum van uw pensioen.

De keuze maken om het nabestaandenpensioen te verhogen of te verlagen is pas mogelijk bij de aanvraag van het ouderdomspensioen. Vraag minimaal 2 maanden van tevoren uw pensioen aan. Als u uw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij uw pensioen niet uitbetalen. U kiest zelf hoe u uw keuze aan ons doorgeeft. Dit kan op twee manieren:

  • Digitaal via MijnABP. Bekijk onze pagina met DigiD-uitleg. Verhoogt u uw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan moet uw partner ook inloggen in MijnABP om toestemming te geven. De DigiD-instellingen van uw partner moeten dus ook kloppen.
  • Via de post. Wij sturen u een aanvraagformulier toe voor uw (gedeeltelijke) pensioenaanvraag.
    Verhoogt u uw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan hebben wij de handtekening van uw partner nodig op het formulier bij de brief. U moet die handtekening dan laten legaliseren bij een gemeente, notaris of ambassade. ABP vergoedt hiervoor € 27. Dit krijgt u bij de 1e betaling van uw ouderdomspensioen.

Kiezen voor meer of minder pensioen voor u of uw partner kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen van u of uw partner. Zoals bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. En andere uitkeringen waarbij het inkomen meetelt. Dit hangt onder andere af van de hoogte van het pensioenbedrag en de persoonlijke situatie. De Belastingdienst helpt u graag met vragen.