Meer pensioen voor u of uw partner

Heeft u een partner? Dan krijgt uw partner misschien geld wanneer u overlijdt. Dit noemen we nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen vangt een deel van het weggevallen inkomen op. Wanneer u met pensioen gaat kunt u kiezen voor meer pensioen voor uzelf. Of meer pensioen voor uw partner. Ook als u geen partner heeft is het belangrijk dat u een keuze maakt.

Waarom uw pensioen verhogen of verlagen?

Waarom uw ouderdomspensioen verhogen met nabestaandenpensioen?
 

 • Uw partner heeft een beperkte levensverwachting: kies een lager nabestaandenpensioen en een hoger ouderdomspensioen.
 • Uw partner heeft zelf een goed eigen inkomen: kies een lager nabestaandenpensioen en een hoger ouderdomspensioen.

Waarom het nabestaandenpensioen voor uw partner verhogen met een deel van uw eigen pensioen?
 

 • Uw partner bouwde zelf geen of weinig pensioen op.
 • U heeft een beperkte levensverwachting: kies een lager ouderdomspensioen en een hoger nabestaandenpensioen. Let op: het verhogen van het nabestaandenpensioen is pas mogelijk bij overlijden na de ingangsdatum van uw pensioen.

Welke keuzes heeft u?

U heeft 3 keuzes:
 

 • U laat het nabestaandenpensioen, dat uw partner krijgt bij uw overlijden, zoals het is.
 • U verhoogt het nabestaandenpensioen, dat uw partner krijgt bij uw overlijden, met een deel van uw ouderdomspensioen.
 • U verhoogt uw eigen ouderdomspensioen met een deel van het nabestaandenpensioen.

Wat meer pensioen voor u of uw partner betekent voor uw pensioen

Als u ervoor kiest om het nabestaandenpensioen te ruilen, kunt u dat later niet meer veranderen. Mogelijk heeft uw partner, wanneer u overlijdt, niet genoeg inkomen om van te leven. Uw partner heeft mogelijk recht op extra geld. Bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. Controleer zelf of uw partner dit extra geld kan krijgen. Lees er meer over op de pagina over het sociaal minimum.

Heeft u een partner?
 

 • U kunt uw nabestaandenpensioen verhogen met een deel van uw ouderdomspensioen. Dat kan voor het pensioen dat u heeft opgebouwd voor 1-1-2018. Uw ouderdomspensioen wordt dan lager.
 • U kunt uw ouderdomspensioen verhogen met (een deel van) het nabestaandepensioen dat u vanaf 1-7-1999 opbouwde. Het nabestaandenpensioen wordt dan wel lager. Of vervalt zelfs. Hiervoor heeft u toestemming van uw partner nodig.
 • Heeft u een ex-partner? Het nabestaandenpensioen voor een ex-partner kunt u niet verhogen of verlagen.

Heeft u geen partner? Of is uw partner niet bij ons bekend?
 

 • Dan hebben wij het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1-7-1999 opbouwde, toegevoegd aan uw ouderdomspensioen.
 • Wilt u uw ouderdomspensioen niet verhogen met het nabestaandenpensioen? Omdat u bijvoorbeeld wel een partner heeft, maar deze nog niet bekend is bij ons? Vergeet dan niet om uw partner voor uw AOW-leeftijd aan te melden bij ons. Geef ook aan of u samenwoont met uw partner. Dit doet u in MijnABP.  Bij het aanvragen van uw pensioen moet u dan kiezen voor: ‘Ja, ik wil het nabestaandenpensioen verhogen. Mijn ouderdomspensioen wordt dan lager.’ 

Wanneer u het ouderdomspensioen niet kunt verhogen met nabestaandenpensioen

 • Als uw pensioen lager is dan de afkoopgrens. Dit is een bedrag dat de overheid elk jaar vaststelt. Is uw pensioen lager dan dit bedrag, dan mogen we uw totale pensioen én het nabestaandenpensioen daarover in één keer uitbetalen. Lees meer over afkoop.
 • Als u gescheiden bent en uw partner heeft geen afstand gedaan van het nabestaandenpensioen dat u tot de echtscheiding opbouwde. Of als u gescheiden bent en heeft gekozen om het pensioen te splitsen.

10 euro ouderdomspensioen is niet gelijk aan 10 euro nabestaandenpensioen

Als u kiest voor meer of minder ouderdomspensioen, dan berekenen we uw pensioen opnieuw. We maken gebruik van uitruilfactoren wanneer u gebruikt maakt van het verhogen van uw nabestaanden- of ouderdomspensioen. Hierdoor is € 10,- ouderdomspensioen niet gelijk aan € 10,- nabestaandenpensioen. In het pensioenreglement vindt u de actuele factoren. Daar staan ook rekenvoorbeelden. 

Video over meer of minder pensioen

Hoe geeft u uw keuze aan ons door?

Uw keuze doorgeven om het nabestaandenpensioen te verhogen of te verlagen is pas mogelijk bij de aanvraag van uw ouderdomspensioen. Geef uw keuze digitaal via MijnABP aan ons door. Bekijk onze pagina met DigiD-uitleg. Verhoogt u uw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan moet uw partner ook inloggen in MijnABP om toestemming te geven. De DigiD-instellingen van uw partner moeten dus ook kloppen.

Verhoogt u uw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan hebben wij de handtekening van uw partner nodig. U moet die handtekening dan laten legaliseren bij een gemeente, notaris of ambassade. ABP vergoedt hiervoor € 27. Dit krijgt u bij de 1e betaling van uw ouderdomspensioen.

final-step-bc63f991df

Heeft u een vraag?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 045 579 62 55. U kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel uw vraag via de chat. We helpen u graag!