Deeltijdpensioen

Wilt u minder gaan werken en met pensioen? Dat kan! U krijgt dan alvast een deel van uw pensioen. Bereken welk bedrag u krijgt op MijnABP. Op deze pagina leest u waar u rekening mee moet houden wanneer u kiest voor deeltijdpensioen.

Waarom kiezen voor deeltijdpensioen?

  • U blijft pensioen opbouwen met de combinatie deeltijdpensioen en minder werken.  Uw uiteindelijke pensioenbedrag is hierdoor hoger dan wanneer u direct volledig met pensioen gaat. 
  • Meer vrije tijd zonder groot inkomensverlies.
  • Werk langzaam afbouwen, in plaats van in 1 keer stoppen.
  • U behoudt uw voorwaardelijk pensioen.

Voorwaarden voor deeltijdpensioen

  • U kunt met deeltijdpensioen tussen uw 60ste en vijf jaar na uw AOW-leeftijd.
  • U kunt alleen kiezen voor deeltijdpensioen als u werkt én pensioen opbouwt bij ABP. Het deeltijdpensioen moet dan ingaan tijdens of aansluitend aan uw werk. Laat u uw pensioen ingaan nadat u gestopt bent met werken? Dan is deeltijdpensioen niet mogelijk en moet u volledig met pensioen gaan.
  • U moet minimaal 10% met pensioen gaan om gebruik te maken van deeltijdpensioen. U bepaalt dit percentage zelf.
  • U kunt in maximaal 3 momenten met pensioen gaan. Uiterlijk op het 3e moment gaat u volledig met pensioen.
  • U vraagt uw pensioen zelf aan. Dit gaat het makkelijkst via MijnABP.

Let op: Gaat u met deeltijdpensioen? Vergeet niet om ook de rest van uw pensioen tijdig aan te vragen als u volledig met pensioen wilt gaan.

Bruto inkomen is gelijk voor en na AOW-leeftijd

Dit kan met de AOW-overbrugging. Bij deeltijdpensioen krijgt u een AOW-overbrugging voor het deel dat u pensioen opneemt.  U krijgt een AOW-overbrugging wanneer u met pensioen gaat en tegelijkertijd pensioen opbouwt bij ABP. U hoeft hiervoor geen actie te ondernemen. Als u geen pensioen meer opbouwt bij ABP, kunt u geen gebruik maken van de AOW-overbrugging.

Denk aan toeslagen en uitkeringen

Beginnen met een hoger of lager pensioen kan gevolgen hebben voor toeslagen, zoals huurtoeslag. En andere uitkeringen waarbij uw inkomen meetelt. Dit hangt af van de hoogte van uw pensioenbedrag en uw persoonlijke situatie. Op de pagina sociaal minimum leest u hier meer over. Of bel met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis) voor vragen. Ook heeft u mogelijk recht op ondersteuning van uw gemeente. Vraag bij uw gemeente na wat er in uw situatie mogelijk is.

Ook goed om te weten: vóór uw AOW-leeftijd betaalt u meer belasting dan erna.

Bekijk de video over deeltijdpensioen

Dit is een fragment uit een ABP-webinar uit 2017.

Bekijk de mogelijkheden van uw pensioen

U heeft verschillende keuzes als u met pensioen gaat. In MijnABP vindt u hulpmiddelen om uw pensioen te berekenen.