Eerder met pensioen gaan

Eerder stoppen met werken? Een reis maken? Of meer met de kleinkinderen zijn? Dan is eerder met pensioen gaan misschien iets voor u. U kunt bij ons met pensioen vanaf de 1e dag van de maand waarin u 60 wordt. In MijnABP ziet u uw pensioenbedrag als u eerder stopt met werken. Uw pensioen wordt lager wanneer u eerder dan uw AOW-leeftijd met pensioen gaat. Want wij moeten uw pensioen langer aan u uitbetalen.

Waarom kiezen voor eerder met pensioen gaan

  • U stopt eerder met werken.
  • U wilt meer tijd met uw (klein)kinderen doorbrengen.
  • U wilt een reis maken.
  • Het werk wordt fysiek en/of mentaal zwaarder
  • Voor sommige deelnemers is deeltijdpensioen een beter passende keuze.

We rekenen met vervroegingsfactoren

Wanneer u kiest om eerder met pensioen te gaan, rekenen we opnieuw uit hoeveel pensioen u krijgt. We rekenen met vervroegingsfactoren. Dit is nodig, omdat u dan afwijkt van de pensioendatum op AOW-leeftijd. Wij berekenen de vervoegingsfactoren elk jaar op 1 januari opnieuw. Net zoals de uitstel- en andere factoren die invloed hebben op de hoogte van uw pensioen. Vraagt u uw pensioen dit jaar aan, maar gaat het pas in een volgend kalenderjaar in? Dan gelden hiervoor de nieuwe factoren. De nieuwe factoren zijn elk jaar vanaf eind december bekend. In MijnABP rekent u met actuele getallen, dus met de vervroegingsfactoren die op dat moment gelden.

Denk aan toeslagen en uitkeringen

Eerder met pensioen gaan? Dat kan gevolgen hebben voor toeslagen, zoals huurtoeslag. En andere uitkeringen waarbij uw inkomen meetelt. Dit hangt af van de hoogte van uw pensioenbedrag en uw persoonlijke situatie. Op de pagina sociaal minimum leest u hier meer over. Of bel met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis) voor vragen. Ook heeft u mogelijk recht op ondersteuning van uw gemeente. Vraag bij uw gemeente na wat er in uw situatie mogelijk is.

Bekijk de mogelijkheden van uw pensioen

U heeft verschillende keuzes als u met pensioen gaat. In MijnABP vindt u hulpmiddelen om uw pensioen te berekenen.