Eerder met pensioen gaan

U kunt bij ons met pensioen vanaf de eerste dag van de maand waarin u 60 wordt en op zijn laatst vijf jaar na uw AOW-leeftijd. In MijnABP ziet u uw pensioenbedrag als u eerder gaat.

Denkt u erover om eerder met pensioen te gaan? Dan wordt uw pensioenbedrag lager dan wanneer u later met pensioen gaat. Wij moeten het pensioen over een langere periode uitbetalen.

 

Uitgaven op een rij

Als u AOW krijgt, heeft u dan genoeg geld? Dat hangt ook af van uw uitgaven. Daarom is het handig op een rij te zetten welke uitgaven u verwacht als u met pensioen gaat (huur of hypotheek, auto, abonnementen, reizen, enzovoort). Denk ook aan ander inkomen naast uw pensioen. Wordt uw inkomen hoger dan de grens waarbij u huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt? Dan vervalt uw toeslag misschien. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Vraag dit na bij de Belastingdienst door te bellen met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis). Ook heeft u mogelijk recht op ondersteuning van uw gemeente. Vraag bij uw gemeente na wat er in uw situatie mogelijk is. 

Ook goed om te weten: vóór uw AOW-leeftijd betaalt u meer belasting dan erna.

 

Deeltijdpensioen

Als u nog een werknemer bent bij een bij ABP aangesloten werkgever kunt u ook met deeltijdpensioen gaan voor uw AOW-leeftijd. Bereken op MijnABP wat dit betekent voor uw pensioenbedrag.

Vraag uw pensioen aan

Doe dit minimaal 2 maanden voordat u de eerste betaling wilt ontvangen. Als u uw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij uw pensioen niet uitbetalen.Ook goed om te weten: vóór uw AOW-leeftijd betaalt u meer belasting dan erna.

U kunt vanaf de eerste dag van de maand waarin u 60 wordt met pensioen gaan. Als u ervoor kiest om eerder dan uw AOW-leeftijd met pensioen te gaan, krijgt u te maken met zogenaamde vervroegingsfactoren. Met deze factoren stellen wij uw pensioen vast. Dit is nodig, omdat u dan afwijkt van de pensioendatum op AOW-leeftijd . Als u eerder dan uw AOW-leeftijd met pensioen gaat, wordt uw pensioenuitkering lager. U krijgt dan namelijk langer uw pensioenuitkering.

De vervoegings- en uitstelfactoren worden elk jaar op 1 januari opnieuw berekend. Net zoals andere factoren die invloed hebben op de hoogte van uw pensioen. Gaat uw pensioen in een volgend kalenderjaar in? Dan gelden hiervoor de nieuwe factoren. Meestal worden de factoren lager. Dit komt doordat wij kijken naar de gemiddelde levensverwachting van onze deelnemers. Deze wordt ieder jaar langer. Hierdoor krijgt u dus langer pensioen, maar het maandbedrag wordt lager. De nieuwe factoren zijn elk jaar vanaf eind december bekend. In MijnABP rekent u met actuele getallen, dus met de uitstelfactoren die op dat moment gelden.

Dan is de meeste informatie op deze pagina niet voor u van toepassing. Op de pagina over Militair Ouderdomspensioen leest u wat eerder met pensioen gaan voor u betekent. 

Op de pagina met veelgestelde vragen over arbeidsongeschiktheid leest u hier meer over.