• Contact

Wat is het sociaal minimum?

Het sociaal minimum is een bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. De overheid bepaalt elk halfjaar het sociaal minimum. Dit bedrag is niet voor iedereen hetzelfde, maar hangt af van uw leeftijd en leefsituatie. Het sociaal minimum wordt ook wel het bestaansminimum genoemd.

Mogelijk recht op toeslagen van UWV of de Belastingdienst

Heeft u minder inkomen dan het sociaal minimum? Dan heeft u misschien recht op toeslagen van UWV of de Belastingdienst. Met deze toeslagen worden uw uitkering en eventuele inkomsten tot aan het sociaal minimum aangevuld. Het sociaal minimum varieert van 70% tot 100% van het wettelijk minimumloon en is meestal even hoog als een bijstandsuitkering. De huidige bedragen van het sociaal minimum vindt u bij het UWV.

Toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst

Met een inkomen onder het sociaal minimum kunt u met toeslagen een aanvulling krijgen op uw inkomen. Bijvoorbeeld: 

Pensioen en toeslagen

Als u pensioen krijgt van een pensioenfonds, kan uw inkomen omhoog gaan. Dat kan gevolgen hebben voor uw toeslagen. Wordt uw inkomen hoger dan de grens waarbij u huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt? Dan vervalt uw toeslag misschien. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Vraag dit na bij de Belastingdienst door te bellen met de Belastingtelefoon: 0800 0543 (gratis).