• Contact

Later met pensioen gaan

U kunt bij ons met pensioen tot uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd met pensioen. In MijnABP ziet u uw pensioenbedrag als u eerder gaat. Als u blijft doorwerken nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt, bouwt u langer pensioen op. Uw pensioen is dan voor de rest van uw leven hoger. 

Waarom later met pensioen gaan?

  • U wilt een hoger pensioen.
  • U heeft het naar uw zin op uw werk.
  • U wacht tot uw partner ook met pensioen gaat.

We rekenen met uitstelfactoren

Wanneer u kiest om later met pensioen te gaan, rekenen we opnieuw uit hoeveel pensioen u krijgt. We rekenen met uitstelfactoren.  Dit is nodig, omdat u dan afwijkt van de pensioendatum op AOW-leeftijd. De uitstelfactoren worden elk jaar op 1 januari opnieuw berekend. Net zoals de vervroegings- en andere factoren die invloed hebben op de hoogte van uw pensioen. Vraagt u uw pensioen dit jaar aan, maar gaat het pas in een volgend kalenderjaar in? Dan gelden hiervoor de nieuwe factoren. De nieuwe factoren zijn elk jaar vanaf eind december bekend. In MijnABP rekent u met actuele getallen, dus met de uitstelfactoren die op dat moment gelden.

Denk aan toeslagen en uitkeringen

Beginnen met een hoger of lager pensioen kan gevolgen hebben voor toeslagen, zoals huurtoeslag. En andere uitkeringen waarbij uw inkomen meetelt. Dit hangt af van de hoogte van uw pensioenbedrag en uw persoonlijke situatie. Op de pagina sociaal minimum leest u hier meer over. Of bel met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis) voor vragen. Ook heeft u mogelijk recht op ondersteuning van uw gemeente. Vraag bij uw gemeente na wat er in uw situatie mogelijk is.

Hoe vraagt u uw pensioen aan?

We horen vaak dat pensioen aanvragen best een spannende stap is. En dat is niet gek! Daarom helpen we u graag op weg.

Bekijk de mogelijkheden van uw pensioen

U heeft verschillende keuzes als u met pensioen gaat. In MijnABP vindt u hulpmiddelen om uw pensioen te berekenen.