Tijdelijk een hoger of lager pensioenbedrag

 

Soms kan het handig zijn om te kiezen voor een tijdelijk hoger of lager pensioenbedrag. In MijnABP ziet u direct de bedragen u krijgt als u hiervoor kiest.

Kiest u voor een tijdelijk hoger of lager pensioenbedrag? Vraag dan minimaal 2 maanden van tevoren uw pensioen aan. Als u uw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij uw pensioen niet uitbetalen.

 

  • U wilt bij het begin van uw pensioen wat meer kunnen uitgeven dan op latere leeftijd. Bijvoorbeeld om uw hypotheek af te lossen.
  • U heeft aan het begin van uw pensioen minder inkomen nodig. Bijvoorbeeld omdat uw partner nog werkt.
  • Voor sommige deelnemers is deeltijdpensioen een beter passende keuze.

Beginnen met een hoger of lager pensioen kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen, zoals huurtoeslag. En andere uitkeringen waarbij uw inkomen meetelt. Dit hangt onder andere af van de hoogte van uw pensioenbedrag en uw persoonlijke situatie. Lees er meer over op de pagina over het sociaal minimum. Of bel met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis) voor vragen. Ook heeft u mogelijk recht op ondersteuning van uw gemeente. Vraag bij uw gemeente na wat er in uw situatie mogelijk is. 

  • U mag uw pensioen maximaal tot uw 78e tijdelijk verhogen of verlagen.
  • U kunt maar 1 keer kiezen voor een hoger of lager bedrag. Dit doet u als u met pensioen gaat.
  • De belastingwet bepaalt hoe hoog het verschil mag zijn tussen het hoge en lage bedrag. De pensioenplanner in MijnABP houdt hier rekening mee.