Video: waarom beleggen we jouw pensioen?

Over 30 jaar ziet ons leven er heel anders uit dan nu. Dan gaat geld niet meer naar festivals en smartphones, maar naar een cadeau voor een kleinkind. We leven dan in een andere wereld waarin we in ons leven andere behoeftes hebben. Wij beleggen het opgebouwde pensioengeld zodat alle deelnemers van het fonds straks een goed pensioen hebben in een leefbare wereld.

Is er straks nog geld voor mij?

We beleggen zo’n 500 miljard aan pensioenvermogen. Dat is het werk van honderden specialisten. Hun taak is het om dat geld ook op de lange termijn te laten groeien. Een goed pensioen, daar moet je jaren voor uittrekken, dan spaar je niet bij elkaar met 6 tientjes op een spaarrekening. Daar moeten je tientallen jaren voor beleggen. Alleen zo halen we genoeg rendement om ook straks een goed pensioen te kunnen bieden aan iedereen.

We zetten steeds meer in op een duurzame wereld

Een beursbubbel af en toe is niet erg, want wij spreiden onze beleggingen. Over heel veel verschillende sectoren, landen en bedrijven. Van kantoorpanden en medicijnen tot windmolenparken, snelwegen, bruggen, de gadgets van de toekomst, groene plastics en batterijen voor elektrische voertuigen. Door beleggingen zo te spreiden, verkleinen we het risico en is het minder erg als er ergens een beursbubbel knapt. En we zetten steeds meer in op een duurzame wereld. Want we willen allemaal dat er later een schone wereld is. Nou is het mogelijk dat allemaal zelf te doen met een beleggingsrekening, maar het veiligste is toch om het samen te doen. Wij hebben door onze omvang van 500 miljard de toegang tot de beleggingen die voor particulieren vaak niet beschikbaar zijn. Denk aan grote infrastructuurprojecten of onroerend goed.

Wat we willen als belegger

ABP wil alle deelnemers nu en in de toekomst een goed pensioen bieden. Een pensioen waar ze van kunnen genieten in een leefbare wereld. ABP is ervan overtuigd dat een leefbare wereld ook bijdraagt aan een goed pensioen. Bedrijven die zich niet aanpassen aan de veranderende wereld, lopen het risico niet klaar te zijn voor de toekomst. Daarom letten we bij elke beleggingsbeslissing op rendement, risico, kosten én de prestaties op het gebied van duurzaamheid. We zijn ervan overtuigd dat we de beleggingsportefeuille kunnen verduurzamen, zonder dat dit ten koste gaat van het rendement of het risicoprofiel van onze beleggingen.