ABP duurzaamste pensioenfonds van Nederland

ABP voert dit jaar de ranglijst van duurzame Nederlandse pensioenfondsen aan. Dat maakte de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) vandaag bekend bij de presentatie van haar jaarlijkse Benchmark Pensioenfondsen.

VBDO kent ABP hoogste waardering van 5 sterren toe

Voor de eerste keer in haar geschiedenis kent de VBDO vijf sterren toe. Vier pensioenfondsen behalen deze hoogste rating dit jaar. Naast ABP zijn dat de pensioenfondsen voor de zorg (PFZW), de bouw (BpfBOUW) en de landbouw (BPL). Als belangrijkste reden voor deze toekenning noemt VBDO de voortgang in de uitvoering van het beleid, zoals het uitbreiden van de groene-obligatieportefeuille van ABP. Ook ontwikkelden de vermogensbeheerders van ABP en PFZW samen een methode om te bepalen of een belegging bijdraagt aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

“ABP is erg blij met de waardering. We zien het als stimulans om verder te werken.”, reageert ABP-bestuurslid José Meijer. “We feliciteren ook onze collega-fondsen met het behalen van de vijf sterren, en zeker ook de fondsen die een grote stijging laten zien. Samenwerking is belangrijk. We zijn mooie stappen aan het zetten, maar er moet er nog veel gebeuren, en dat kunnen we het beste bereiken door gezamenlijk op te treden.”
 
VBDO waardeert in haar beoordeling vooral het insluitingsbeleid van ABP, waarmee het zich duidelijk onderscheidt van collega-pensioenfondsen. In dit grootschalige project worden alle 9500 ondernemingen langs een strenge meetlat gelegd. In 2020 wil ABP alleen nog beleggen in bedrijven met voldoende aandacht voor verantwoord ondernemen. ABP belegt dan alleen in bedrijven die achterblijven, als er vertrouwen is in dat ze kunnen worden aangezet tot verbetering.

Concrete doelstellingen

ABP heeft concrete doelstellingen om het beleggingsbeleid duurzamer te maken. Hierdoor is het ook mogelijk om de voortgang te meten in het behalen van die doelstellingen. Zo is een belangrijk doel het terugdringen van de gezamenlijke CO2-uitstoot van de aandelenbeleggingen. Deze moet eind 2020 met een kwart zijn teruggebracht ten opzichte van 2015. Eind 2017 was al een daling van 28% behaald.

Een andere belangrijke doelstelling is om bij te dragen aan de 17 doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling. ABP wil in 2020 58 miljard euro aan beleggingen hebben die bijdragen aan het behalen van deze doelstellingen. De stand per eind 2017 is 49,8 miljard.

Open dialoog met deelnemers en stakeholders

ABP vindt het belangrijk om open te communiceren met deelnemers. Dit doen we, onder meer, op onze website Belangrijke keuzes. Ook geven we inzage in onze beursgenoteerde beleggingen op onze site. Wij horen graag wat onze deelnemers vinden van ons beleid, maar ook van andere stakeholders. Dit doen we door webinars en bijeenkomsten te organiseren en ook staan we dit najaar weer op de Margriet Winterfair om onze deelnemers te ontmoeten.

11-10-2018