Pensioenbedrag ineens opnemen wordt straks mogelijk

Wetsvoorstel op 3 september ingediend

Een deel van je opgebouwde pensioen ineens opnemen. Waarschijnlijk kun je er vanaf 2022 voor kiezen. Je krijgt dan tot maximaal 10% van je opgebouwde pensioen op je rekening gestort. Het wetsvoorstel hiervoor werd begin september ingediend.

Je mag met het geld doen wat je wilt

De mogelijkheid om een deel van het pensioenbedrag ineens te laten uitbetalen, is een van de onderdelen van het nieuwe pensioenstelsel. Als je hiervoor kiest, dan wordt het bedrag uitgekeerd op het moment dat je met pensioen gaat. Je mag dan zelf kiezen waaraan je het geld besteedt.

Het kan gevolgen hebben voor de belasting

Wel is het belangrijk om te beseffen dat het opnemen van een bedrag ineens betekent dat je een lagere maandelijkse pensioenuitkering krijgt. Ook kan zo’n bedrag ineens op je bankrekening gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Wat de effecten hiervan zijn, hangt onder andere af van de hoogte van het uitgekeerde bedrag en jouw persoonlijke situatie.

Nog niet mogelijk bedragen te noemen of berekeningen te maken

Als het wetsvoorstel uiteindelijk wordt goedgekeurd, dan biedt ook ABP de mogelijkheid van een pensioenbedrag ineens. Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat het in jouw geval kan betekenen. We kunnen je dus nog geen berekeningen geven of voorbeeldbedragen noemen.

Kiezen tussen hogere uitkering of bedrag ineens

In het wetsvoorstel is het niet mogelijk om voor een pensioenbedrag ineens te kiezen in combinatie met een hogere maandelijkse pensioenuitkering. Bij die laatste krijg je een hogere pensioenuitkering tot aan je AOW-leeftijd. Je moet dus kiezen of je een bedrag ineens wilt of tijdelijk een hogere uitkering.

Wetsvoorstel moet nog behandeld worden in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel voor bedrag ineens nog behandelen en kan het nog aanpassen. Zodra we hier meer over weten, lees je het op deze site.

10-09-2020

Hulp nodig?