• Contact

Als zzp’er nog steeds pensioen opbouwen bij ABP, hoe verder? 

Van docent naar zzp’er 
26 maart 2024

Eerder waren studenten haar publiek en nu staat ze op cultuurpodia en is ze actief als zzp’er. Graziella Hunsel Rivero was 19 jaar docent Spaans. De overstap van een vaste baan in het onderwijs naar een leven als zzp’er betekende niet dat zij een punt wilde zetten achter haar pensioenopbouw bij ABP. “Ik besloot daar gewoon mee door te gaan.”  

40-plusser Graziella is volgens eigen zeggen een kind uit de Bijlmer hoogbouw. Ze is trots op de plek waar ze opgroeide en besloot om de naam van haar bedrijf te laten beginnen met ZO. De beginletters van ZOGrace Creative Agency komen van Amsterdam-Zuidoost en Grace is een afkorting van haar naam.   

Van docent naar zzp’er 

Met haar bedrijf wilde ze eigenlijk producties in de culturele sector organiseren. Als booker van andere artiesten en ook wilde ze zichzelf als artiest wegzetten bij opdrachtgevers. “Ik weet niet beter dan dat er muziek in mijn leven is. Ik ben met muziek opgegroeid. Optreden met een band deed ik al, maar rond 2020 besloot ik mezelf tot zzp’er uit te roepen.”  

19 jaar onderwijs had ze er toen opzitten. Een paar jaar eerder was tijdens een sabbatical het gevoel binnengeslopen dat ze misschien wat anders wilde. “Ik wilde onderzoeken hoe het was om even geen docent te zijn. Dus toen ik in die periode tijdens een bezoek aan de Surinaamse Amazone het geluid van water hoorde en lichtvliegjes voorzij zag vliegen, dacht ik: Wat rennen we toch in de westerse wereld.” 

Het was nog te vroeg om de overstap te wagen. Ze stelde het besluit om voor zichzelf te beginnen uit en ging als docent Spaans op een andere school werken. Maar het gevoel wat wil ik dan, bleef knagen. 

Net voor corona waagde ze de sprong en begon haar agency. “Binnen de kortste tijd had ik mijn planning tot het einde van het jaar rond. Ik had een samenwerking met het Concertgebouworkest van de grond gekregen en een maandelijkse jazzshow hier in Zuidoost. En nog veel meer. Maar toen kwam COVID en kon ik alles wat met kunst en cultuur te maken had uitvegen.” 

Ploeteren en doorgaan 

Graziella liet zich niet uit het veld slaan door deze tegenslag. En ze moest wel. Er moest toch geld binnenkomen en daarom besloot ze een Spaanse talenschool te beginnen. Ze gaf online les aan mensen over de hele wereld, in groepen en privé. Daarnaast bouwde ze een netwerk op door – ook onbetaald – mee te denken over gebiedsontwikkeling in Amsterdam-Zuidoost. “Dat ging over het aanpassen van kantoren. Deze buurten weer levendig maken.”  

Zij legde samen met burgemeester Femke Halsema, stadsdeelvoorzitter Zuidoost Tanja Jadnanasing, kwartiermaker Hariëtte Rombouts en anderen de basis voor het Masterplan Zuidoost. Daar is zij ongeveer 2,5 jaar lid van de alliantie geweest. Graziella stond aan de basis van Zuidoost City, de citymarketingclub, van Zuidoost en is daar ruim 3 jaar bestuurslid geweest. 

De invulling van haar eigen bedrijf pakte door corona heel anders dan ze voor ogen had. Maar het lukte haar om voldoende inkomen te bij elkaar te krijgen en – ook belangrijk - haar netwerk uit te breiden. En dat laatste kwam goed van pas zodra corona voor het grootste gedeelte voorbij was en er weer ruimte was voor kunst en cultuur. Ze startte een crowdfunding actie om geld in te zamelen voor een jazzpodium in Amsterdam-Zuidoost en het lukte haar om een goede locatie te vinden.  

ZOJazz Stage zit in het oude ING-gebouw in Zuidoost, dat is omgedoopt tot het Zandkasteel. “Nu is alles on track. Ik kan het jazzpodium gaan uitbouwen. Het is niet alleen bedoeld voor Amsterdam-Zuidoost of musici uit Nederland. Ik wil jazzmusici uit de hele wereld hier naartoe halen.” 

Pensioen blijven opbouwen 

Ze weet uit eigen ervaring hoe grillig het bestaan van een freelancer kan zijn. “Soms heb je veel inkomen, soms een gemiddeld inkomen en soms wat minder.” Ondanks de keuze om als zelfstandige aan de slag te gaan, vindt Graziella diep in haar hart financiële stabiliteit heel belangrijk. Dit was de reden dat ze besloot om door te gaan met haar pensioenopbouw bij ABP. “Dat heb ik meteen geregeld toen ik de overstap maakte.” 

Ze nam contact op met ABP om dit te regelen. En toen was het snel rond. Ze heeft ieder jaar contact met ABP om te kijken of de regeling waar ze voor gekozen heeft, nog bij haar past. Ze kan er altijd voor kiezen om de regeling aan te passen. 

Graziella koos ervoor om pensioen op te blijven bouwen voor 3 dagen per week. Ze was voor 0,6 fte in dienst bij de school, dus wilde het oude ritme aanhouden. “Je kan er verder voor kiezen om 25%, 75% of 100% van de premie af te dragen. Ik koos voor 25%, maar dat kan ik tussentijd aanpassen.” 

Maximaal 10 jaar 

Ze kijkt ieder jaar opnieuw hoe ze ervoor staat en bekijkt dan of ze de af te dragen premie wil verhogen naar 100%. “Mijn inkomen is stabieler dan tijdens de coronatijd. Dus ik kan ervoor kiezen om de premie te verhogen. Ik blijf in ieder geval doorbetalen zolang het kan. Ik ben er een paar 100 euro aan kwijt per maand. Dat komt omdat de werkgever normaal 70% van de premie betaalt als je in vaste dienst bent. De 30% die over blijft betaal je zelf. Maar voor zzp’ers is dat natuurlijk anders. Die moeten de premie helemaal zelf betalen. Maar ik ben blij dat de mogelijkheid er is. Ik kan nog even doorsparen. Want als zelfstandige kan ik hier maximaal 10 jaar gebruik van maken. Dat vind ik heel fijn.” 

Tips 

  • Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers? Log in op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vindt u een overzicht van uw opgebouwde pensioen en AOW.Meer weten over uw pensioen bij ABP? U logt veilig en snel in met DigiD. In MijnABP kunt u uw persoonlijke gegevens zien en wijzigen. Hier kunt u ook checken wat u opbouwt aan pensioen en wat er geregeld is bij arbeidsongeschiktheid en overlijden. 

  • U heeft na het ontslag 9 maanden de tijd om te kiezen uw pensioen vrijwillig voort te zetten. Dit geldt met terugwerkende kracht vanaf de datum van het ontslag. U betaalt dan de volledige premie, ook het werkgeversdeel. Maar u blijft dan wel pensioen opbouwen bij ABP. U mag niet ergens anders pensioen opbouwen. U kunt van deze regeling gebruikmaken voor de duur van maximaal 3 jaar (of 10 jaar als u IB-ondernemer (ondernemer voor de inkomstenbelasting) bent).  

  • U kunt ook ervoor kiezen om gebruik te maken van de 3e pijler als het gaat om het opbouwen van pensioen (lijfrentes, banksparen).  

  • Zelf sparen voor uw pensioen is zeker een mogelijkheid. Maar vergeet niet dat anders dan als u via een werkgever pensioen opbouwt, u de volledige inleg zelf financiert.