ABP belegt honderden miljoenen in de defensie-industrie

22 februari 2024

Grote pensioenfondsen als ABP moeten de defensie-industrie niet uitsluiten, maar financieren, horen we de laatste tijd steeds meer. Daar zijn we het mee eens. ABP belegt al sinds jaar en dag voor enkele honderden miljoenen in de defensie-industrie. Maar: ook deze beleggingen moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat we erin kunnen beleggen.

We beleggen niet in verboden wapens

We beleggen wereldwijd in veel verschillende bedrijven. Ook in bedrijven die actief zijn in de defensie-industrie. In totaal beleggen we voor enkele honderden miljoenen in dit soort bedrijven. En dit bedrag is de laatste jaren gegroeid. Maar net als al onze andere beleggingen moeten ook deze investeringen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo beleggen we niet in wapens die internationaal verboden zijn en kijken we naar het risico, rendement, de kosten en duurzaamheid van een belegging.

Belangrijk dat defensie over de juiste middelen beschikt

Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter van ABP: “Als pensioenfonds voor medewerkers van politie en defensie realiseren wij ons dat het belangrijk is dat zij over de middelen beschikken om hun taken te kunnen uitoefenen.” 

Overheid kan zorgen voor meer beleggingen in wapens

Om in defensiebedrijven te kunnen beleggen, moeten deze bedrijven aandelen of bedrijfsobligaties (schuldpapier) uitgeven. ABP kan als de voorwaarden goed zijn, in deze bedrijven beleggen. Als de overheid wil dat ABP meer belegt in de defensie-industrie, dan moet ze dit mogelijk maken door orders te plaatsen, zegt Harmen van Wijnen. “Als overheden geld nodig hebben om wapens te financieren, dan kunnen zij een staatsobligatie uitgeven waar pensioenfondsen en andere grote beleggers in kunnen beleggen. Wij zijn altijd bereid tot een constructief gesprek hierover met het ministerie van defensie.”

Beleggingen moeten bijdragen aan een goed pensioen

Als er nieuwe mogelijkheden komen om meer te beleggen in de defensie-industrie, dan zullen we bekijken of een investering een goed idee is. Voor ABP is het belangrijk dat de investeringen bijdragen aan een goed pensioen voor al onze deelnemers en dat ze niet indruisen tegen ons beleid om niet te beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van kernwapens of clustermunitie, landmijnen of andere internationaal verboden wapens.