• Contact
Luuk Duijnkerke

ABP roept Toyota op tot meer openheid over klimaatlobby

12 mei 2023

Toyota Motor moet meer openheid geven over de klimaatlobby en laten zien wat het doet om klimaatbeleid te beïnvloeden. Dit verzoek staat in het aandeelhoudersvoorstel dat we via onze vermogensbeheerder APG hebben ingediend. Het is uitzonderlijk dat aandeelhouders van de Japanse autofabrikant mogen stemmen over een aandeelhoudersvoorstel.

Dit aandeelhoudersvoorstel is niet alleen een duidelijk signaal aan het Japanse bedrijf, maar aan de hele auto-industrie. Er is meer actie nodig om bedrijven in de auto-industrie in lijn te brengen met de klimaatdoelen van Parijs. ABP heeft het voorstel ingediend samen met 2 andere grote beleggers.

Al langer in gesprek

ABP voert al langer gesprekken met Toyota. Bijvoorbeeld om het bedrijf aan te sporen meer te investeren in elektrische auto’s. Hoewel het bedrijf eerder een belangrijke rol speelde in de overgang naar groenere auto’s, loopt het nu achter op de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden. Ook kan het bedrijf nog opener zijn. Volgens een onafhankelijke klimaatdenktank is Toyota één van de bedrijven die het minst open is over zijn klimaatlobbyactiviteiten. Met dit aandeelhoudersvoorstel willen we hier verandering in brengen.

Sneller klimaatneutraal worden

Toyota is de grootste autofabrikant ter wereld. Het versnellen van de overstap van dit bedrijf op elektrische auto’s zou de hele auto-industrie kunnen helpen sneller klimaatneutraal te worden. Meer transparantie geeft beleggers bovendien vertrouwen dat Toyota zijn doel kan halen om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

Gezien de impact van fossiele brandstoffen op het klimaat hebben we in 2021 besloten te stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Deze beleggingen zijn intussen verkocht. ABP wil zich tegelijkertijd stevig inspannen om te zorgen dat bedrijven sneller overstappen op duurzame energiebronnen. Hierbij kijken we vooral naar bedrijven die hierin een grote rol kunnen spelen, zoals autofabrikanten. Het indienen van dit aandeelhoudersvoorstel bij Toyota past in deze aanpak.