ABP draagt bij aan duurzaam huren

Vesteda meet hoe duurzaam woningen zijn en wat er beter kan
16 juni 2022

Vastgoedfonds Vesteda gaat nog dit jaar van alle Nederlandse huurwoningen in kaart brengen hoe duurzaam ze zijn. Deze ‘nulmeting’ helpt Vesteda om te zien hoe de woningen nog duurzamer kunnen worden gemaakt. Dat is beter voor de huurders én voor het rendement. ABP is een van de grootste beleggers in Vesteda.

Vesteda wil weten hoe duurzaam de eigen huurwoningen zijn. Daarom heeft Vesteda onafhankelijke inspecteurs gevraagd om langs alle 28.000 huurwoningen te gaan. Ze kijken vanaf de straat naar de buitenkant van de woning. Op basis van een steekproef kijken ze ook binnen bij woningen. Uiteraard alleen als de bewoners dat goed vinden. In oktober moet die meting klaar zijn. Met de uitkomst  kan Vesteda werken aan het verder verbeteren van de woningen.

Leefklimaat verbeteren

Vesteda maakt bij de beoordeling gebruik van de richtlijn BREEAM-NL In-Use. BREEAM laat zien hoe duurzaam een gebouw is en wat je kunt doen om de woning te verbeteren. Deze  methode wordt inmiddels in meer dan 80 landen gebruikt.

Vesteda kan daarmee de eigen huurwoningen goed vergelijken met andere woningen als het gaat om duurzaamheid. “Zo ontstaan goede mogelijkheden om het leefklimaat van onze huurders verder te verbeteren”, zegt Stephan de Bie, programmamanager duurzaamheid bij Vesteda. “Op die manier werken we verder aan onze ambitie om koploper te zijn in duurzaam wonen.”

Brede beoordeling

BREEAM-NL In-Use is speciaal ontwikkeld voor het beoordelen van de duurzame prestaties van bestaande woningen in Nederland. Woningen krijgen een beoordeling op negen duurzaamheidscategorieën. De inspecteurs kijken bijvoorbeeld hoe energiezuinig een woning is. Maar ook naar waterbesparend sanitair, hoe toegankelijk de woning is voor minder validen en wat de luchtkwaliteit in huis is.

Focus op middenhuur

ABP is een van de grootste beleggers in Vesteda, dat in Nederland bijna 28.000 huurwoningen beheert. De focus ligt daarbij op woningen met een middenhuur (ongeveer € 750-€ 1.250) in grote en middelgrote steden.

In ons Duurzaam en Verantwoord Beleggingsbeleid is de doelstelling opgenomen dat de vastgoedbeleggingen met een ‘groen gebouw certificaat’ moeten zijn verdubbeld in 2025. ABP heeft een vastgoedportefeuille van 347 miljoen vierkante meter verspreid over de hele wereld. Op dit moment is ruim 23% in onze vastgoedportefeuille gecertificeerd.

Goed voor huurders en rendement

Het verduurzamen van woningen is goed voor huurders én voor het rendement op onze beleggingen. Voor huurders geldt dat ze in een prettige woning leven en hun energierekening omlaag kan. Voor het pensioen van onze deelnemers is het belangrijk dat investeringen in duurzaamheid de woningwaarde verhogen en de kosten - bijvoorbeeld voor onderhoud -verlagen. Dat leidt tot een beter rendement op onze beleggingen.