• Contact

‘Blij dat kogel door de kerk is’

Tweede Kamer stemt voor Wet toekomst pensioenen
23 december 2022

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteravond voor de Wet toekomst pensioenen (Wtp) gestemd. Daarmee is de wet aangenomen en is er weer een belangrijke stap gezet op weg naar een vernieuwd pensioenstelsel. Nu gaat de Eerste Kamer de wet behandelen. 

Samen pensioen sparen, risico's delen

ABP is blij dat de Wet toekomst pensioenen is aangenomen in de Tweede Kamer. Harmen van Wijnen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van ABP: “Ik ben blij dat de kogel door de kerk is. We hebben altijd gepleit voor vernieuwing van het stelsel, want het huidige piept en kraakt in al zijn voegen. Zo konden we in het huidige stelsel een lange tijd de pensioenen niet verhogen, ondanks de goede beleggingsresultaten op de beurs.”

Niet alles verandert, schetst hij. “Met de Wet toekomst pensioenen blijven we gelukkig samen pensioen sparen en risico’s delen met elkaar. De nieuwe wet maakt het stelsel weer toekomstbestendig, transparanter en vooral beter uit te leggen aan onze deelnemers. En heel belangrijk… de pensioenen worden er beter van. Dat laten berekeningen van De Nederlandsche Bank zien.”

Eerste Kamer is aan zet

Nu de Tweede Kamer de vernieuwde regels voor pensioen heeft goedgekeurd, is het aan de Eerste Kamer om ze te behandelen. Het is vervolgens de bedoeling dat ze in juli 2023 in werking treden. ABP koerst nog steeds op verhuizing naar het vernieuwde stelsel in 2026.

Meer informatie

Als er nieuws is, dan informeren we u daarover op onze website, via onze social kanalen en in onze nieuwsbrief. Wilt u meer weten? Hier vindt u meer informatie over het vernieuwde pensioenstelsel. Ook kunt u kijken op 'Ons nieuwe pensioen.nl', een speciale site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die volledig in het teken staat van nieuws en informatie over het vernieuwde pensioenstelsel.