• Contact
Man big image

Bekend met pensioen: Jay-Jay Boske

‘Een paar maanden per jaar in Italië of op Bali zie ik wel zitten’
31 maart 2022

Met pensioen gaan: de een droomt ervan en de ander wil er liever nog niet aan denken. Welke keuze maken bekende Nederlanders? In deze serie laten we ze aan het woord. Speciaal voor de ‘Week van het geld’ spraken we met YouTuber en ondernemer Jay-Jay Boske. “Geld is voor mij een middel waarmee ik mooie content kan maken.”

Jay-Jay Boske ziet zichzelf vooral als ondernemer. Met zijn bedrijf DAY1 beheert hij het gelijknamige YouTube-kanaal dat maar liefst 360.000 volgers heeft. DAY1 laat de mooie dingen van het leven zien. De mooiste auto’s, de duurste horloges: niks is te gek. De laatste jaren maakt het bedrijf ook content over financiële onderwerpen, zoals crypto (digitale valuta) en goud. Daarnaast organiseert het bedrijf van Boske ‘DAY1 World of Cars’. Dit zijn auto- en lifestyle-evenementen die onder meer plaatsvinden op het TT Circuit in Assen en de Jaarbeurs in Utrecht.

Wat is jouw doel met DAY1?

“Om te doen wat ik zelf tof vind. Ik ben van niemand afhankelijk; ik kan het over elk onderwerp hebben dat ik interessant vind. En dat is geweldig. Maar alleen cool doen, heeft natuurlijk geen nut. Mensen die mijn video’s bekijken, moeten er ook wat van opsteken.

In februari ben ik een week in Zuid-Afrika geweest met 8 grote namen uit de financiële wereld. Onder de naam ‘Future of Finance’ hebben we daar video’s en podcasts opgenomen over diverse financiële onderwerpen. De video’s zijn bedoeld als entertainment, maar de podcasts kun je zien als een online introductiecursus. Als je die luistert, steek je echt wat op over hoe de financiële wereld in elkaar zit. Kennis op deze manier delen, is uniek. Ik denk dat we bij DAY1 de perfecte combinatie hebben gevonden tussen entertainment en kennis delen. Wij maken leren leuk. Dat klinkt afgezaagd, maar daar komt het wel op neer.”

Je hebt veel abonnees op YouTube. Roept dat een gevoel van verantwoordelijkheid bij je op?

“Niet echt, ik werk namelijk altijd vanuit passie. Ik behandel alleen onderwerpen die ik interessant vind en waar ik veel van afweet. Of ik neem de kijkers mee in mijn leerproces, waardoor zij ook leren. Gevolg is dat we geen gekke dingen doen om zoveel mogelijk kijkers te trekken. Ik wil dat mijn volgers DAY1 vermakelijk vinden én iets leren of geïnspireerd raken. Kennelijk doen we dat goed, want de aandacht voor ons kanaal groeit alleen maar.”

Wat betekent geld voor jou?

“Laat ik vooropstellen dat het fijn is om geld te hebben. Maar eigenlijk betekent het niet zoveel voor mij, wat misschien gek klinkt. Geld maakt een hoop mogelijk. En dan heb ik het niet over dingen kopen, maar over dingen creëren. Zonder geld had ik DAY1 nooit kunnen starten. Ik heb daar alles in gestopt wat ik had. En kijk wat daaruit is voortgekomen. Miljoenen mensen beleven elke maand plezier aan onze video’s. Daarom is geld voor mij een middel om mooie content te maken. En meer geld betekent meer mooie dingen maken. Maar het is zeker niet mijn drijfveer.”

Je maakt regelmatig video’s over crypto. Ben je daar zelf ook mee bezig?

“Zeker! Ik behandel alleen onderwerpen waarvan ik veel afweet of waarover ik aan het leren ben. Ik zie crypto niet als een hype; het zal blijven bestaan. Maar ik weet ook dat het voor veel mensen op dit moment veel te wisselvallig is in waarde. Als ik nu mijn eerste stappen zou zetten op het gebied van investeren, dan zou ik geen grote sommen geld in crypto stoppen.”

Hoe denk je over pensioen?

“Ik heb nog nooit gespaard voor mijn pensioen. Mijn ouders zijn hun pensioen bij de kredietcrisis bijna volledig kwijtgeraakt. Dat heeft indruk op me gemaakt. Ik ben daarom al vrij vroeg begonnen met investeren in vastgoed. Daardoor ben ik nu een heel eind op weg om mijn pensioen veilig te stellen. Mensen zullen altijd een dak boven hun hoofd nodig hebben, dus voor de lange termijn zit ik goed met mijn vastgoedportefeuille.”

Hoe zie je jouw pensioen voor je?

“Tot een paar jaar geleden wilde ik doorgaan met werken totdat ik er dood bij zou neervallen. Maar inmiddels zit ik in een fase waarin ik meer wil genieten van het leven. Ik vind Nederland een fantastisch land, en ik betaal hier graag belasting. Dus emigreren is voor mij geen optie. Wel zou ik een paar maanden per jaar lekker in Italië of op Bali willen wonen. Maar ook vanuit daar zal ik blijven ondernemen. Dat is de aard van het beestje.”

Heb je een tip voor jongeren als het aankomt op omgaan met geld?

“Stel jezelf regelmatig de vraag wat geld voor jou betekent. En handel daar ook naar. Geld speelt altijd een rol in je leven. Misschien boeit geld je helemaal niet als je jong bent en maak je alles op wat binnenkomt. Dat is prima. Maar die houding kan veranderen. Blijf jezelf daarom elke paar jaar opnieuw die vraag stellen. Wellicht wil je ineens gaan ondernemen op Marktplaats, of raak je geïnteresseerd in crypto of goud. Waar je interesse ook ligt, zorg dat je je verdiept in de informatie die beschikbaar is. Koop een boek, volg een cursus. Het gaat immers om jouw geld, waar je waarschijnlijk hard voor hebt gewerkt.”