Week van de Circulaire Economie: ABP belegt mee

3 februari 2021

Het is deze week de week van de Circulaire Economie. Ook ABP zet zich in voor een economie waarin we grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken. Dat doen we onder andere door te beleggen in bedrijven die ijzersterk zijn in het hergebruik van materialen. In wat voor bedrijven we dan onder andere beleggen, lees je hier.

Ecore Group

Het Franse Ecore Group is een groot Europeese bedrijf dat op alle onderdelen van de recyclingketen actief is. Van het inzamelen van materialen tot het op de markt brengen van grondstoffen die zijn herwonnen uit die materialen. Ecore Group slaagt erin ruim 80% van alle materialen die het inzamelt te hergebruiken. Bij batterijcomponenten is dit zelfs 98%. In 2019 produceerde het 3,3 miljoen ton aan gerecyclede en teruggewonnen materialen.

Smurfit Kappa

De Ierse producent van kartonverpakkingen is wereldwijd actief in 35 landen. De Ieren zijn erg bedreven in het hergebruik van karton en papier: 75% van de grondstof voor het karton komt van hergebruikte vezels.

Befesa

Befesa recyclet staalstof en aluminiumzoutslak, een restproduct uit de productie van aluminium. Ook halen ze bij Befesa zink en aluminium uit gevaarlijk afval om deze door te verkopen aan zinksmelterijen en de aluminiumindustrie. Zo voorkomt het bedrijf dat dit schadelijke afval in de natuur terechtkomt.

Paprec

Paprec is een Frans recyclingbedrijf dat van alle markten thuis is als het gaat om afvalrecycling: naast de inzameling, verwerking en recycling van afval, verkoopt de onderneming de grondstoffen van gerecycled afval. Paprec is zo in Frankrijk de nummer 1 op het gebied van papier en karton, 2e in bouwafval en 3e in niet-gevaarlijk industrieel afval. In 2020 verwerkte de onderneming 12 miljoen ton afval.