• Contact

Aandacht voor een veilige online omgeving

Safer Internet Day 2021
9 februari 2021

Vandaag is het Safer Internet Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor een veilig en verantwoord gebruik van online technologieën. ABP maakt zich als belegger ook sterk voor dit doel. Zo ondertekenden we eind 2020 samen met andere pensioenfondsen en beleggers een brief van de Council on Ethics van de Zweedse nationale pensioenfondsen. Hierin vragen we 6 grote technologieplatforms om de mensenrechten te respecteren.

De brief is verstuurd naar Amazon, Microsoft, Facebook, Twitter, Google en Apple. Het recht op privacy en het recht om te weten hoe gegevens worden gebruikt, komen hierin uitgebreid aan bod.

 

Onderdeel van de bedrijfsmodellen van deze techgiganten is het massaal verzamelen, verwerken en commercieel exploiteren van persoonlijke informatie van individuen. In onze brief vragen we deze bedrijven om meer transparantie over hoe ze hiermee omgaan. We willen dat zij duidelijk maken wat ze doen om het risico op schending van ‘digitale rechten’ van individuen te beperken. Aan de hand van de brief gaan we met hen in gesprek.

Visie voor 2050

De digitalisering van de samenleving is een van de grote maatschappelijke veranderingen waarop ABP de komende jaren inspeelt met haar beleid duurzaam en verantwoord beleggen. Onze visie voor 2050 is dat bedrijven op een verantwoorde manier gebruikmaken van digitalisering, ook als oplossing voor duurzaamheidsproblemen.