ABP start Nederlands Energietransitiefonds

28 januari 2019

ABP is een Energietransitiefonds gestart om te investeren in bedrijven die zich inzetten voor de overgang naar duurzame energie in Nederland. ABP’s Nederlands Energietransitiefonds (ANET) is speciaal opgericht voor investeringen in relatief kleine en innovatieve projecten en bedrijven. Zoals in projecten en bedrijven die zich richten op energieopwekking, energieverspreiding en energiegebruik. ABP reserveert 50 miljoen euro voor ANET met de mogelijkheid om dit nog uit te breiden.

Projecten die goed rendement opleveren

Geraldine Leegwater, bestuurslid ABP: “Wij willen ons opstellen als maatschappelijk partner voor de energietransitie in Nederland en onze verantwoordelijkheid nemen in het tegengaan van klimaatverandering. Via ANET kan ABP een extra stap zetten en investeren in projecten die voor onze deelnemers goed rendement opleveren. Tegelijkertijd draagt het positief bij aan de verandering van  energie in Nederland. De opbrengsten hiervan vloeien op deze manier op twee manieren terug naar onze deelnemers.”

Energie efficiënter gebruiken

De komende 15-20 jaar zal duurzame energie steeds belangrijker worden. Om slimmer om te gaan met onze energie, moeten er veranderingen plaatsvinden. Alleen op die manier kunnen we de uitstoot van broeikasgassen in 2030 in Nederland terugdringen met minimaal 49% ten opzichte van 1990. En dat kost geld. ABP wil hieraan bijdragen met investeringsgeld. Het gaat hierbij om investeringen in hernieuwbare energie, maar ook om CO2- opslag en om efficiënter gebruik van energie. ABP investeert daar al in met grote bedragen. Via ANET belegt ABP in bedrijven die zich richten op verschillende energietechnieken zoals waterstof en vormen van energieopslag, warmtenetten en geothermie, afvalverwerking en biomassa, laadinfrastructuur en elektrische voertuigen. Met ANET geeft ABP ook kleinere bedrijven de kans om innovatieve, duurzame projecten te starten. 

 

Lees het persbericht

Meer informatie?

Heeft u een business (plan) en een concrete financieringsvraag aan ANET? Neem dan contact op met Jeroen Schreur van onze uitvoerder APG asset management.