Stijgende lijn dekkingsgraad zet eerste kwartaal niet door

In het eerste kwartaal van 2018 daalt de actuele dekkingsgraad naar 103,0%. De actuele dekkingsgraad daalt voor het eerst sinds vijf kwartalen. De beleidsdekkingsgraad stijgt wel dit kwartaal naar 103,0%.

‘Hoewel de economie aantrekt in Nederland en daarbuiten, zien we tegelijk dat er onrust is op de financiële markten. Dit terwijl de rente in Nederland nagenoeg gelijk blijft. De dekkingsgraad bij ABP laat daardoor het eerste kwartaal van dit jaar een lichte daling zien’, aldus bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool.

Dalende beurskoersen

Dit kwartaal was er sprake van een oplopende rente in de VS. Ook was er dreiging van een handelsoorlog tussen de VS en China. Dit had dalende beurskoersen tot gevolg, waardoor ons rendement daalde.

Vooruitblik

Wij verwachten dat we uw pensioen niet kunnen verhogen in de komende jaren. Er is een kans dat we uw pensioen moeten verlagen in de komende jaren. De kans dat ABP de pensioenen in 2019 moet verlagen is heel klein. Voor volgende jaren blijft de kans wel aanwezig. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 (voor een aaneengesloten periode van vijf jaar) onder het vereiste niveau van 104,2% blijft, is verlaging van pensioen onvermijdelijk.

Lees meer

19-04-2018