Dekkingsgraad stabiel over drie kwartalen

‘Onze dekkingsgraad vertoont in de eerste drie kwartalen van 2016 een stabiel beeld: net boven de 90%. Als we dat in het vierde kwartaal vast kunnen houden, hoeven we de pensioenen in 2017 niet te verlagen. Om die dekkingsgraad te houden of te verbeteren, is het vooral van belang dat de rente niet verder daalt. En we moeten goede rendementen blijven boeken. De komende maanden worden dus spannend. De kans op verlaging van pensioen is immers ook nog steeds aanwezig’, aldus bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool.

De actuele dekkingsgraad steeg eind september licht naar 90,7%. Het rendement over het tweede kwartaal was 2,7%. Het vermogen is gegroeid naar 381 miljard euro. Aan de andere kant stegen de verplichtingen met 9 miljard euro.

Vooruitblik

ABP verwacht bij het volgende kwartaalbericht, dat eind januari 2017 verschijnt, een eerste beeld te kunnen geven van een verlaging van het pensioen, als die nodig mocht zijn. Naar verwachting zal een eventuele verlaging van het pensioen op zijn vroegst in de tweede helft van 2017 doorgevoerd worden. ABP schat nu in dat het de komende 5 jaar het pensioen niet of nauwelijks kan verhogen.

Lees meer

20-10-2016