AOW-leeftijd met 3 maanden omhoog in 2028

Wat betekent dit voor uw pensioen bij ABP?
10 november 2022
De AOW-leeftijd gaat weer omhoog. In 2028 schuift de leeftijd waarop Nederlanders AOW van de overheid krijgen 3 maanden vooruit. Hij gaat naar 67 jaar en 3 maanden. Dit schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Wat betekent dit voor het moment waarop u pensioen krijgt?

Gestegen levensverwachting

In de wet staat dat we later AOW gaan ontvangen als de verwachting is dat een 65-jarige langer leeft. Daarbij kijkt de overheid 5 jaar vooruit. Het besluit om in 2028 de AOW-leeftijd te verhogen hangt daarom samen met het feit dat de levensverwachting is gestegen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat weten dat een 65-jarige waarschijnlijk nog 21,05 jaar leeft in 2028. Vorig jaar was die nog levensverwachting nog 20,93 jaar in 2027.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De leeftijd waarop ABP uw pensioenopbouw berekent, verandert niet. De zogeheten fiscale pensioenrekenleeftijd voor pensioenfondsen blijft 68 jaar. Dat betekent dat uw pensioenregeling bij ABP niet verandert door dit besluit van de overheid.
Krijgt u een pensioenuitkering van ABP dat standaard doorloopt tot de AOW-leeftijd? Dan loopt die uitkering in 2028 ook drie maanden langer door.

Wanneer gaat uw AOW in?

Uw AOW-leeftijd ligt vast. Deze is afhankelijk van uw geboortedatum. Op de website van de SVB kunt u kijken wanneer voor u de AOW ingaat. 
Het ouderdomspensioen dat u aanvullend krijgt van ABP kan op hetzelfde moment ingaan. Maar dat hoeft niet. U kunt zelf kiezen wanneer u wilt dat uw pensioen van ABP ingaat. Dat kan onder voorwaarden eerder of later zijn.

Wilt u weten wat er mogelijk is?

  • Lees dan de informatie over uw pensioenkeuzes.
  • Of log in op MijnABP. Daar ziet u welke keuzes u hebt. Ook kunt u berekenen wat het betekent voor uw pensioen als u het eerder of later laat ingaan.

Meer weten?