Portret Manou van Londen

Geldzaken met Manou

‘Sinds kort heb ik een spaarrekening’
5 maart 2024

Het trok de 23-jarige Manou om de evenementenbranche in te gaan. Toch stopte ze met haar hbo-opleiding eventmanagement en maakte de overstap naar de opleiding pedagogiek. Maar ook dat was het niet. Na wat omzwervingen als uitzendkracht en freelancer koos ze voor een baan als medewerker evenementen. De vastigheid vindt ze fijn. Waar geeft ze haar geld aan uit? En wat komt er maandelijks binnen?  

Wie spreken we?

Naam: Manou van Londen 
Leeftijd: 23 
Werk: Medewerker evenementen bij Compass Group, locatie FC Utrecht 
Aantal uren: 38 uur  
Woonsituatie: Studentenhuis in Utrecht

“Afgelopen december startte ik bij de Compass Group op de locatie FC Utrecht. In de weekenden werk ik tijdens thuiswedstrijden en doordeweeks zijn hier congressen. Ik vind het leuk werk en ik word er steeds beter in.”

Spaargeld: € 1.500

“Ik heb sinds kort een spaarrekening. Ik zet nu iedere maand wat geld opzij, omdat mijn vriend en ik willen gaan samenwonen. Het sparen gaat sneller nu ik niet meer rook. Ik realiseerde me eerder niet dat ik wel € 100 per maand uitgaf aan sigaretten. Ik ben blij dat ik gestopt ben. Ook omdat het gezonder is om niet te roken natuurlijk.”

Portret Manou van Londen

Totale inkomsten per maand: € 1.950

Salaris: € 1.800
Zorgtoeslag*: € 150

Totale uitgaven per maand: € 1.252

Huur: € 600 
Telefoon: betaalt mijn vader 
Ziektekostenverzekering: € 150 
Boodschappen: € 250 
Reiskosten: € 50 
Kleding en uitjes: € 150 
Sportschool: € 30 
Goed doel: € 10  
App: € 12 (om facturen voor mijn zzp-werk te versturen)   

“De app om facturen te versturen voor mijn freelancewerk, die moet ik nog opzeggen. Dat scheelt weer € 12 per maand.”

Portret Manou van Londen

Waar geef je je geld aan uit?

“Los van mijn huur en andere vaste lasten, ga ik graag op stap met vriendinnen. Leuke dingen doen. Vroeger zag ik mijn vriendinnen vaker, maar dat is anders sinds we werken. Daarom leggen we nu geld apart om af en toe met ons groepje chique uit eten te gaan. Dat willen we vaker doen, omdat we elkaar minder vaak gewoon spontaan zien. En kleding koop ik niet meer zo veel.”

Geld laten rollen of liever niet?

“Vroeger ging eruit, wat erin kwam. En als ik al geld overhield, dan kocht ik kleding. Maar nu spaar ik met het vooruitzicht dat ik ga samenwonen. Ik heb echt een switch gemaakt en kan nu beter omgaan met geld.” 

Beste aankoop?

“De reisjes die ik maakte om mijn oude schoolvriendinnen op te zoeken die een tijdje in het buitenland woonden. Zo ben ik naar Barcelona, Parijs en Bali geweest. En ik was laatst met 2 vriendinnen in Spanje. 1 van hen zei verbaasd te zijn dat ik inmiddels een spaarrekening heb. En dat ik tijdens deze vakantie kon doen wat ik wilde en niet op mijn geld hoefde te letten. Het geeft me rust dat ik nu een spaarrekening heb.”

Portret Manou van Londen

Grootste miskoop?

“Laatst ruimde ik mijn kast op en bracht ik veel kleding naar de kringloop. Bij veel van die kledingstukken dacht ik: dat trek ik nooit aan. Ik bestelde vroeger erg makkelijk kleding. Ik weet nu dat als je kleding terugstuurt, veel wordt weggegooid. Dat is totaal niet duurzaam. Ik heb een paar broeken en truien die ik nu graag draag. En met een minder volle kast weet ik ook beter wanneer ik echt iets nodig heb. En tegen de zomer koop ik wel weer wat leuke kleding.”

En wat zijn je dromen?

“Mooie reizen maken. Ik ben al op Bali geweest, maar ik wil zeker terug naar Indonesië. Mijn oma komt van Sumatra en daar zou ik heel graag heen willen. Dat staat hoog op mijn lijstje.”

Denk je wel eens na over je pensioen?

“Ik stond er tot voor kort niet bij stil. Ik werkte eerder in de evenementenbranche als hostess: via een uitzendbureau en als freelancer. Dat was nadat ik met mijn hbo-opleiding stopte. 

Maar sinds ik bij de Compass Group werk, bouw ik ook pensioen op. Hoeveel weet ik niet precies. Ik kreeg het contract pas heel recent in mijn mailbox. Maar ik weet wel dat ik automatisch pensioen opbouw. Toen ik werd aangenomen, vertelde mijn baas me over de voor- en nadelen van het zzp’er zijn ten opzichte van een vast contract. Hij zei: je bouwt ook pensioen op nu je een contract hebt en dat is echt een voordeel. Dus dat geeft een gerust gevoel.”

Meer weten over pensioen opbouwen? Klik hier

Portret Manou van Londen

Hoe ziet je huishoudboekje er over 5 jaar uit?

“Ik hoop dat ik dan een huis heb met mijn vriend. Ik denk een huurappartement, maar misschien kopen we een appartement. Dus ik denk dat we dan in een appartement wonen en een gezamenlijke rekening hebben. Maar natuurlijk heb ik dan ook altijd nog mijn eigen rekening én een eigen spaarpotje.”

Denk je op je oude dag een dikke boterham te eten of op een houtje te bijten?

“Ik denk wel een dikke boterham. Dat is mijn doel en daar ga ik voor. Ik neem het sparen steeds serieuzer en ik wil me ook verdiepen in beleggen. Dat wil ik niet zomaar gaan doen, want er zitten ook risico’s aan. Ik wil er eerst wat meer over weten. Mijn oma en opa hebben er wel verstand van. Dus ik kan het hun vragen. Het is ook goed om geld opzij te zetten waar je niet zomaar aan kan komen. Dat is dan echt voor later.”

En wat als er ondertussen iets gebeurt? Je gaat uit elkaar, je partner gaat dood of je raakt arbeidsongeschikt?

“Ja, dat kan. Ik hoop dat ik dan een spaarpotje heb. Ik weet dat ik ook op mijn familie kan rekenen. Maar dat zou ik dan weer willen terugbetalen. Als het om geld gaat, wil ik niet afhankelijk zijn.”

Meer weten over arbeidsongeschiktheid en pensioen? Klik hier