• Contact

Geldzaken met Jaap-Willem

‘Deels van de winst van een belegging kon ik mijn ouders mee op vakantie nemen naar New York’
18 januari 2024

Jaap-Willem is 33 jaar heeft met zijn verloofde een koopwoning in Boskoop. Hij werkt als data-steward. Ook verdient hij wat bij met zijn hobby het streamen van de game RuneScape. “Van het geld liet ik een 3D-geprinte staf maken.” Bekijk zijn inkomsten en uitgaven.

Wie spreken we?

Naam: Jaap-Willem Mink
Leeftijd: 33 jaar
Woonplaats: Boskoop
Baan: Data-steward bij Universiteit Leiden
Aantal uren per week: 38 uur per week
Woonsituatie: samenwonend in koopwoning

Totale inkomsten per maand: € 3.357 netto

Inkomen via werkgever: € 3.257 netto
Inkomsten via Twitch livestream videogamen RuneScape: € 100

Spaargeld totaal: € 22.500

Spaargeld: € 10.000
Beleggingen (duurzaam mixfonds): € 12.500

Krijg inzicht in jouw eigen financiën

Totale uitgaven per maand: € 2.744

Totaal gezamenlijke uitgaven: € 4.860
Hypotheek: € 3.781
Gas, water, licht: € 262
Internet en streamingdienst: € 43
Boodschappen: € 620
Verzekering woning en overlijdensrisico: € 155

Totaal eigen uitgaven: € 314
Zorgverzekering: € 160
Tandartsverzekering: € 16
Openbaar vervoer: € 80
Goede doelen: € 20
Onderhoud fiets: € 15
Telefoon: € 7
Streamingdienst Prime: € 6
Games: € 10

Ben je tevreden over je inkomsten?

“Ja, ik ben tevreden over mijn inkomsten. Ik verdien genoeg geld om leuke dingen te doen en te kopen wat ik wil.

Daarnaast verdien ik nog een leuke cent bij, 100 euro, door live RuneScape te spelen en dat te streamen. Tijdens corona zocht ik naar een manier om in contact te komen met anderen. Dat werd voor mij games streamen. Tijdens het gamen heb ik contact met anderen en in de chat praten we ook met elkaar. Ik vind het leuk dat de kijkers zich vermaken door met elkaar te socializen terwijl zij naar mijn game kijken. Ik stream 2 keer per week en het duurt gemiddeld 3 uurtjes.”

Hoeveel spaar je per maand?

“Ik wil een bepaalde buffer hebben, dat is 10.000 euro. Dat heb ik nu, alles wat ik per maand overhoud, gemiddeld 350 euro beleg ik. Daar begon ik mee, omdat de spaarrente zo laag stond. Ik zie beleggen ook als een soort van sparen, alleen dan met meer risico.”

Waar geef je je geld aan uit?

“Toen ik mijn uitgaven voor dit interview op een rijtje zette, schrok ik van wat we aan boodschappen uitgeven. We kopen waar we zin in hebben. Misschien zijn de kosten hoger, omdat we vaak eters over de vloer hebben. Mijn verloofde houdt van uitgebreid koken.”

“Vorig jaar heb ik mijn ouders getrakteerd op een reis naar New York en Washington. De aanleiding was een video die ik bekeek. Daarin werd verteld dat als je op je 22ste uit huis gaat, je al 90% van de totale tijd die je met je ouders doorbrengt voorbij is. Dit maakte me verdrietig, ik zie mijn ouders juist graag. Op dat moment had ik een goede belegging gedaan en winst behaald. Gedeeltelijk zijn we van de winst op vakantie gegaan. Mijn ouders zijn bijna 70, nu kan het nog. Over 10 jaar zijn ze misschien minder mobiel.”

Geef je ook wel eens te veel geld uit?

“Ik denk wel na over mijn aankopen. Soms zit er wel iets bizars tussen. Zo heb ik een staf van de game RuneScape laten namaken. Deze staf is op mijn verzoek gemaakt en 3D-geprint, in totaal kostte dit € 1.050. Dit betaal ik van het geld dat ik met het streamen verdien.” 

Geld laten rollen of liever niet?

“Geld laten rollen, dat klinkt zo heftig. Sparen vind ik belangrijk, maar ik koop ook wat ik wil voor mijzelf of voor anderen. Als een cadeau iets duurder is dan verwacht, dan koop ik het toch.”

Beste aankoop:

“Dat is 100% zeker ons huis. Het was mijn grote droom om een fijn huis te kopen.  In mijn studententijd heb ik ook altijd goed gespaard en hard gewerkt. Nu is het gelukt en daar ben ik heel trots op. We hebben een hypotheek van 615.000 euro dat kon alleen, omdat wij beiden een goede baan hebben. En allebei een flink bedrag aan spaargeld inlegden, ik 65.000 euro."

Grootste miskoop:

“Ik ben fan van de serie Doctor Who. Een van de hoofdpersonages draagt een Shetland tweedcolbert, die wilde ik ook. De stof werd besteld in een speciaalzaak in Schotland en ik liet het maken voor € 600. Ik vind het leuk om het jasje te hebben. Eerst droeg ik het nog wel eens op een conferentie. Maar nu past het niet meer. Ik ga niet 20 kilo afvallen om dit jasje weer aan te kunnen.”

Denk je al na over pensioen?

“Laatst kwam er iemand van ABP vertellen over pensioen op het werk. Toen merkte ik dat de meeste dertig- en veertigers op mijn werk er helemaal niet mee bezig zijn. Ik denk er wel over na. Mijn ouders zijn ook beiden met pensioen, toen kreeg ik mee hoe het werkt.”

Hoeveel denk je op je oude dag nodig te hebben? En hoe regel je dat?

"Op mijnpensioenoverzicht.nl heb ik eens ingelogd. Ik vind het fijn om mijn pensioenbedrag voor later te zien. AOW en pensioen zijn voor mij goed geregeld. Maar ik wil het wel later kunnen aanvullen. Zodat ik kan blijven leven zoals ik nu doe. Daarom spaar ik nu voor later. En kozen we voor een lineaire hypotheek, waar we naar verloop van tijd een kleiner maandbedrag betalen.”

Hoe ziet jouw huishoudboekje er over 5 jaar uit?

“Als kinderen ons gegund zijn, dan ziet ons huishoudboekje er anders uit. Ik denk dat ik dan minder geld opzij kan zetten voor beleggingen. En meer geld zal uitgeven aan uitstapjes en kinderopvang.”

En wat als er ondertussen iets gebeurt? Stel je gaat uit elkaar, je partner sterft of je raakt arbeidsongeschikt.

“Op zich is het allemaal goed geregeld. Arbeidsongeschiktheid is via het werk geregeld. Overlijdensrisicoverzekering betalen we voor elkaar, zodat ieder van ons in dit huis kan blijven wonen. Volgend jaar gaan we trouwen en dan is het nabestaandenpensioen ook geregeld. Maar laten we vooral hopen dat dit allemaal niet gebeurt!”