ABP investeert in zonne-energiebedrijven Soly en Taylor

Nederlandse bedrijven spelen belangrijke rol bij verduurzamen energievoorziening
16 januari 2024

Pensioenfonds ABP investeert in de Nederlandse zonne-energiebedrijven Soly en Taylor.

 

Bij Soly kunnen huishoudens en bedrijven onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen huren of kopen. Ook investeert ABP in Taylor, een jong bedrijf dat helpt de opbrengst van zonnepanelen te vergroten.

ABP investeert al langer in Soly

ABP is als investeerder al sinds 2022 betrokken bij Soly, dat toen nog Enie.nl heette. Aan de nieuwe investeringsronde doen nieuwe en bestaande investeerders mee. Soly wil het kapitaal gebruiken voor uitbreiding naar Italië, Spanje, Frankrijk en de Scandinavische landen. Doel van het bedrijf is om in 2030 ruim een half miljoen huishoudens en bedrijven te voorzien van duurzaam opgewekte energie.

Hogere opbrengst zonnepanelen

Taylor is voortgekomen uit de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De elektronica van het bedrijf zorg ervoor dat het verlies aan stroomproductie beperkt blijft als een zonnepaneel deels in de schaduw ligt of bevuild is. Op die manier neemt de opbrengst per vierkante meter toe en dalen de energiekosten.

Ook zorgt de technologie van het bedrijf ervoor dat de zonnepanelen brandveiliger zijn. Het is voor het eerst dat ABP in het bedrijf investeert. Ook bestaande investeerders doen mee aan deze investeringsronde. Taylor wil het kapitaal gebruiken om verder uit te breiden in Nederland en Europa.

Duurzaam en verantwoord beleggen

Hoe werkt beleggen eigenlijk en waarin zit uw geld dan allemaal? We leggen u graag uit waarom, hoe en waarin we beleggen.

Zonne-energie

De zon is een onuitputtelijke en schone bron van energie, waar we in de toekomst alleen maar meer gebruik van zullen maken. Zo moeten vanaf 2025 zonnepanelen liggen op alle gebouwen in Nederland die niet bedoeld zijn voor wonen en met een dak van meer dan 250 vierkante meter. Ook in Europa zijn plannen ontwikkeld om de grootschalige installatie van zonnepanelen op nieuwe en bestaande gebouwen te verplichten.

ABP ziet dat Soly en Taylor een belangrijke rol kunnen spelen bij het verduurzamen van de energievoorziening in Nederland en daarbuiten. Door in deze bedrijven te investeren helpen we ze bij het verbeteren van hun productaanbod en om verder te groeien. Deze investeringen moeten net als al onze beleggingen voldoen aan onze eisen als het gaat om rendement, risico en kosten.

ABP Nederlands Energietransitiefonds

ABP wil de overgang naar schone energie in Nederland helpen versnellen. Dat doen we onder andere door te investeren in bedrijven die slimme oplossingen hebben voor het opwekken, opslaan en zuinig verbruik van energie.

Voor deze beleggingen hebben we een speciaal fonds, het ABP Nederlands Energietransitiefonds (ANET).