• Contact

ABP roept op tot betaalbare huur

De urgentie is groot, dus doorpakken is zeer wenselijk
6 februari 2024

Het is voor veel Nederlanders lastig een betaalbare huurwoning te vinden. Ook de politieagenten, ambtenaren en leraren die bij ons pensioen opbouwen of de mensen die al pensioen van ons krijgen, hebben hier last van. We willen daarom graag bijdragen aan de oplossing van het woningtekort. Het is belangrijk dat er snel wetgeving komt die dit bevordert.

Meer middenhuurwoningen nodig

Vooral als het gaat om ‘middenhuur’ (huurprijzen tussen de 650 en 950 euro per maand) zijn er te weinig woningen in Nederland. ABP investeert graag in bouwprojecten voor dit soort woningen.

Dat deden we al eerder via een samenwerkingsverband en via een investering in Vesteda omdat we het belangrijk vinden dat onze beleggingen een positief effect hebben op de maatschappij en voor onze deelnemers.

Snellere bouwvergunningen en lagere grondprijzen

Wij vinden het belangrijk dat er een wet komt die zorgt voor betaalbare woningen. Het kabinet komt daarvoor met het wetsvoorstel betaalbare huur. En omdat dit een acuut probleem is voor velen, is het noodzakelijk dat er bij het wetgevingstraject in de Tweede Kamer voortgang plaatsvindt.

Tijdens de parlementaire behandeling kunnen partijen ervoor zorgen dat de wet op punten verbeterd wordt. Met een nieuwe wet alleen, zijn we er nog niet. Er is meer nodig. Door te zorgen voor snellere bouwvergunningen en lagere grondprijzen kan de overheid meer vaart zetten achter het oplossen van de problemen op de woningmarkt. Bevorder dat pensioenfondsen zoals ABP kunnen bijdragen aan de oplossing van het woningtekort.

Doorpakken bij oplossen woningtekort

We zien graag dat de wetgever voortvarend aan de slag gaat met deze wet en dat er dus ook snel duidelijkheid komt voor investeerders. ABP wil graag bijdragen aan het oplossen van het woningtekort. Op die manier vloeit de pensioenpremie van onze deelnemers niet alleen terug via een goed pensioen, maar ook via huizen waarin zij van dat goede pensioen kunnen genieten. Goede wetgeving is hard nodig. De urgentie is groot, dus doorpakken is zeer wenselijk.