• Contact

Financieel én maatschappelijk rendement behalen op de Noordzee

Film De Wilde Noordzee brengt onderwaterwereld Noordzee in beeld
16 april 2024

Noordzeker heeft een voorstel ingediend om een windpark op zee te realiseren. Met deze investering is ABP uit op een aantrekkelijk rendement om haar deelnemers van een goed pensioen te voorzien.

Daarnaast is het onze wens om Nederlanders een betrouwbaar aanbod van duurzame energie te leveren voor een verantwoorde prijs. We willen daarbij het leven in en boven de Noordzee beschermen en stimuleren. Wie wil weten hoe dat leven eruit ziet, kan vanaf 12 september in de bioscoop gaan kijken naar De Wilde Noordzee. Deze documentairefilm biedt een inkijkje in de verrassende biodiversiteit van de Noordzee.

final-step-2a4516735c

Het nieuws in vogelvlucht

  • ABP wil met Noordzeker bijdragen aan de energietransitie in Nederland
  • De bescherming van biodiversiteit is hierbij cruciaal
  • De film De Wilde Noordzee brengt de onderwaterwereld van de Noordzee in beeld

 

ABP wil haar deelnemers een goed pensioen in een leefbare wereld bieden. Recent kondigden we aan € 30 miljard te willen investeren in beleggingen die niet alleen voor een goed pensioen zorgen, maar ook een positieve impact op de omgeving hebben. Een substantieel deel hiervan (€ 10 miljard) zal in Nederland worden belegd. Noordzeker is een goed voorbeeld van zo'n impactinvestering.

Wat is Noordzeker?

Het kabinet wil de duurzame energieopwekking op de Noordzee fors uitbreiden. In het Wind Op Zee-programma schrijft de overheid verschillende nieuwe aanbestedingen uit voor kavels op de Noordzee. ABP wil dat de opgewekte windenergie ten goede komt aan zoveel mogelijk mensen in Nederland, zowel de huidige als toekomstige generaties. Daarom heeft ABP samen met pensioenbelegger APG en windmolenparkbouwer SSE Renewables Noordzeker opgericht.

Eind maart heeft Noordzeker een bod ingediend voor IJmuiden Ver. Dit zijn 2 kavels van ieder 2 gigawatt in een gebied 62 kilometer voor de kust van IJmuiden. We vinden het belangrijk dat we met deze investering een goed financieel rendement kunnen behalen voor onze deelnemers. Later dit jaar horen we of het bod aan ons wordt gegund.

Schone energie met aandacht voor het leven in en op het water

De opwekking van windenergie op zee maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen én van landen en bedrijven die olie en gas produceren. Daarbij is het zaak om verantwoord om te gaan met de zee. Zeeën en oceanen produceren immers de helft van alle zuurstof op aarde en spelen een belangrijke rol in het regelen van de warmte op onze planeet.

Daarom ook hebben Noordzeker en Naturalis Biodiversity Center de handen ineen geslagen om onderzoek te doen naar het leven in en boven de zee. Ook stellen we in ons bod diverse maatregelen voor om dat leven te beschermen en te stimuleren.

De Wilde Noordzee

De Noordzee heeft een grijs en troebel imago, maar in werkelijkheid biedt het een unieke schat aan leven. Wie wil zien hoe het er onder water uitziet, kan dat vanaf 12 september bekijken in de Nederlandse bioscopen. In de documentairefilm De Wilde Noordzee neemt duiker en cameraman Peter van Rodijnen het publiek mee naar een onbekende wereld. “De film bevat niet alleen prachtige natuurbeelden onder water, maar ook verhalen van zeevogels in hun natuurlijke omgeving”, aldus Peter.