• Contact
Gerrie Reintjens helpt met geldzaken

ABP is gestopt met de pensioenpot

In MijnABP blijft actuele informatie beschikbaar over uw pensioen
25 mei 2023

ABP heeft de pensioenpot offline geplaatst. Met de pensioenpot konden deelnemers zien hoeveel geld het fonds ongeveer reserveert voor hun pensioenuitkering. Dat was op basis van de huidige regels voor pensioen. Maar die regels gaan veranderen. De huidige pensioenpot laat iets anders zien dan het persoonlijk pensioenvermogen dat er straks komt volgens de nieuwe regels. Dat kan voor verwarring zorgen. Daarom is de pensioenpot nu niet meer beschikbaar.

Wat was de pensioenpot?

Met de pensioenpot wilden we u laten zien hoeveel geld (premie en rendement) we ongeveer reserveren om straks – als u met pensioen gaat – elke maand uw pensioen te kunnen betalen. Deelnemers die nog werken, konden de pensioenpot raadplegen in MijnABP.

Waarom is de ABP pensioenpot niet meer beschikbaar?

Het bedrag in de ABP pensioenpot was op een andere manier samengesteld dan het bedrag aan eigen pensioenvermogen dat iedereen straks krijgt als de nieuwe regels voor pensioen ingaan.

In de pensioenpot in MijnABP zag u hoeveel geld ABP bij benadering reserveert voor uw pensioen. De pensioenpot was gemaakt op basis van de huidige regels en factoren.

Er komen nieuwe regels voor pensioen. Volgens deze nieuwe regels krijgt u een persoonlijk pensioenvermogen. Veel mensen noemen dit ook ‘pensioenpot’, maar deze verschilt wel van de ABP pensioenpot. Het bedrag is dan ook niet langer ‘bij benadering’. Dan berekenen we een bedrag aan eigen pensioenvermogen voor u. Daarvoor gebruiken we andere factoren, andere buffers, enzovoort. De bedragen zijn daardoor niet precies hetzelfde.

We kunnen uw persoonlijke pensioenvermogen pas laten zien als ABP overgaat naar die nieuwe regels. We kennen de nieuwe rekenregels nog niet. We kunnen dus helaas nog geen bedragen laten zien op basis van die nieuwe regels.

Op MijnABP kunt u nog wel:

  • zien hoeveel pensioen u straks van ABP kunt verwachten. Die cijfers blijven actueel;
  • uw pensioen plannen, en;
  • zien welke pensioenkeuzes u heeft.

Uw pensioen vergelijken volgens de huidige regels en volgens de nieuwe regels

Als alle regels bekend zijn, ontvangt u van ons meer informatie. Wij weten nu nog niet wanneer het zover is. Bouwt u op dat moment via uw werk pensioen op bij ABP? Dan ontvangt u - voordat we overstappen - een prognose over de hoogte van uw persoonlijke pensioenvermogen dat u straks krijgt volgens de nieuwe regels. Daarnaast krijgt u antwoord op de vragen: ‘Wat krijg ik nu volgens de huidige regels?’ en ‘Wat krijg ik straks volgens de nieuwe regels?’. Zo kunt u uw pensioeninkomen volgens de huidige en de nieuwe regels vergelijken.

Wilt u meer weten?

Lees de veelgestelde vragen over het stoppen van de pensioenpot.