mensen op kantoor

‘ABP kan een grotere beweging in gang zetten’

Anita de Horde, mede-oprichter Finance for Biodiversity Foundation
23 mei 2023

Anita de Horde is mede-oprichter van de Finance for Biodiversity Foundation. Deze stichting startte in 2020 met een groep van 26 internationale financiële instellingen die hebben toegezegd om bij te dragen aan behoud van natuur en biodiversiteit. Inmiddels zijn dat 130 instellingen. Wij interviewden Anita voor ons jaarverslag.

“Kort gezegd helpt onze stichting financiële instellingen om de impact op natuur en biodiversiteit via hun activiteiten en investeringen te kunnen verbeteren. Zodat zij beleggen op een manier die de wereld helpt in plaats van stuk maakt. Gezien de alarmerend snelle afname van de biodiversiteit en de bedreiging van natuur, is maatschappelijke impact inmiddels net zo belangrijk als financiële indicatoren. ABP omarmt dat.

Ik ben blij dat ABP maatschappelijke impact serieus neemt, ambitieus is en deze handschoen met lef oppakt

In 2022 heb ik op verzoek van ABP meegedaan aan een bijeenkomst over het nieuwe beleid voor duurzaam en verantwoord beleggen op het gebied van biodiversiteit. Er was een mix van experts uitgenodigd, ook heel kritische, en er werd echt geluisterd. Dat was gaaf om te zien! Ik ben blij dat ABP maatschappelijke impact serieus neemt, ambitieus is en deze handschoen met lef oppakt. Zo kunnen ze het goede voorbeeld geven aan andere financiële instellingen en een grotere beweging creëren.

ABP heeft eind 2022 het nieuwe Klimaatbeleid bekendgemaakt. Ik ben onder de indruk van de plannen en ben benieuwd naar de volgende ambitieuze stappen op het gebied van biodiversiteit. Durven en doen, daar gaat het om.”

Dit interview verscheen in ons jaarverslag over 2022.