• Contact

Loonheffingskorting: wat doet u ermee?

Zo regelt u het goed
13 maart 2023

In maart en april zijn veel mensen bezig met hun administratie. Het is namelijk weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Daarom krijgen we nu vaker vragen over de loonheffingskorting. Wat is handig om te weten?

U betaalt automatisch belasting

Het maakt niet uit of u salaris, pensioen of een uitkering krijgt. De organisatie waar u geld van krijgt, houdt automatisch belasting in op uw salaris, pensioen of uitkering. Dat heet ook wel loonheffing. Hoeveel het is, ziet u op uw salarisstrook of betaalspecificatie. Uw werkgever(s), pensioenfonds(-en) of uitkeringsinstanties maken dat geld over aan de Belastingdienst.

Zo betaalt u elke maand een stukje belasting. Op die manier hoeft u niet in 1 keer heel veel geld te betalen na uw aangifte inkomstenbelasting. 

Korting op de belasting

Iedereen kan korting krijgen op de belasting die hij of zij betaalt via de loonheffing. Dat noemen we ook wel: loonheffingskorting. Let daarom op als u inkomen heeft uit meerdere bronnen. Bijvoorbeeld:

  • AOW van overheid en pensioen van ABP;
  • pensioen van meer dan één pensioenfonds;
  • salaris van meer dan één werkgever;
  • een uitkering van UWV en salaris.

Loonheffingskorting aan of uitzetten

U kunt het pensioenfonds, de werkgever of de uitkeringsinstantie vragen om de loonheffingskorting aan of uit te zetten.

  • Laat u hem toepassen op meerdere inkomens? Dan kunt u een naheffing krijgen van de Belastingdienst.
  • Laat u hem nergens toepassen? Dan kunt u de korting waar u recht op heeft zélf bij de Belastingdienst terugvragen.*

(* Het is niet automatisch zo dat u altijd geld terugkrijgt. Het kan gebeuren dat uw totale inkomen in een hoger belastingtarief valt dan de afzonderlijke stukjes. Dan heeft u mogelijk te weinig belasting betaald en kunt u een naheffing krijgen.)

Krijgt u pensioen?

Op de AOW past de overheid automatisch de loonheffingskorting toe. Wij doen dat standaard niet. Alléén als u het aan ons vraagt passen wij de loonheffingskorting toe.

U kunt de loonheffingskorting op uw pensioen van ABP aanzetten (en ook weer uitzetten) in MijnABP. Ga hiervoor naar de pagina ‘Pensioenuitkering’. 

Bouwt u nu pensioen op bij ABP en gaat u binnenkort met pensioen?

Zet uw inkomsten (bijvoorbeeld andere pensioenen) en uitgaven op een rij in de keuzehulp in MijnABP. Beslis hierna of u de loonheffingskorting bij ABP aanzet of niet.

Lees meer over loonheffing en loonheffingskorting