ABP schroeft beleggingen in woonhypotheken op

Stabiel rendement, laag risico
9 maart 2023

We gaan via onze uitvoerder APG meer beleggen in woonhypotheken van verstrekker MUNT Hypotheken. In totaal beleggen we straks voor € 4 miljard in de Nederlandse hypotheekmarkt. Ook de pensioenfondsen SPW en bpfBOUW breiden hun beleggingen in MUNT Hypotheken uit.

Bij een belegging in Nederlandse hypotheken voorziet het pensioenfonds de verstrekker van financiering om hypotheken mee te kopen. In dit geval zorgen ABP, bpfBOUW en SPW samen voor een bedrag van € 1,735 miljard. Hieraan stellen de fondsen allerlei voorwaarden zoals looptijd en risicoklasse. Maar ook het energielabel van het huis en de vraag of het gekocht is met nationale hypotheekgarantie is relevant.

Nederlanders betalen netjes hun hypotheek

Nederlandse woonhypotheken zijn aantrekkelijk door hun stabiele rendement en lage risico. Kay Mennens, senior portfoliomanager bij APG: “Nederlanders staan er om bekend dat ze altijd heel netjes hun hypotheek betalen. Dat ligt enerzijds aan de hoge eisen die de wet hier stelt om een hypotheek te kunnen krijgen, maar ook aan de regelingen die voorkomen dat mensen in geldnood komen. Dat maakt het risico heel klein dat mensen hun hypotheek niet meer betalen.”

Mes snijdt aan 2 kanten

MUNT Hypotheken is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. Het bedrijf was de eerste verstrekker die boetevrij aflossen mogelijk maakte. Kay: “Het mes snijdt aan 2 kanten: het is een solide belegging in de Nederlandse woningmarkt met een stabiel rendement en tegelijkertijd zijn Nederlandse huizenbezitters daardoor verzekerd van een goede hypotheek met eerlijke voorwaarden.”