Geldzaken met Madelief

'Ik spaar voor een stukje land in Portugal'
25 januari 2023

Madelief is bijna 29 jaar en werkt parttime als host in een oud stationsgebouw dat is omgebouwd tot vergaderlocatie. Maar ze doet veel meer. Ze is ook illustrator en geboortecoach. Waar geeft Madelief haar geld aan uit? En wat komt er maandelijks binnen? “Ik wil meer kunnen sparen om opleidingen te blijven volgen. Én we sparen om een stukje grond in Portugal te kopen.”

Wie spreken we?

Naam: Madelief de Graaf
Leeftijd: bijna 29
Opleiding: hbo-opleiding kunstzinnige therapie in Leiden, holistisch doula-opleiding (geboortecoach: begeleiding voor, tijdens en na de bevalling), cursus permacultuur (op een duurzame manier tuinieren).
Baan: In loondienst als host, daarnaast zzp’er (illustrator en doula).
Aantal uren: host: 24-28 uur, zzp-uren: 8-10 uur. Totaal: rond de 32 tot 34 uur in de week.
Woonsituatie: samenwonend in huurhuis.

Spaargeld: rond de € 900

“Het geld dat ik verdien met mijn zzp-opdrachten zet ik apart. Dit geld investeer ik in materialen. Mijn andere spaarrekening is nu leeg, omdat ik net heb geïnvesteerd in een serie van 4 doula-opleidingen. Kosten € 3.000.”

Totale inkomsten per maand: ongeveer € 1.500 (dit varieert i.v.m. zzp-opdrachten)

“Vanaf deze maand gaat mijn inkomen omhoog richting de € 1.700.”

Totale uitgaven per maand: gemiddeld iets meer dan € 1.160

Huur: € 400,-
Huur eigen praktijk: € 100
Zorgverzekering: € 170
Telefoonabonnement: € 20
Sport (klimmen en boulderen, dansen): € 70
(Trein-) reizen voor werk: € 100
Boodschappen: ruim € 300 (dit is inclusief kleding)

Ben je tevreden over je inkomsten?

“Mijn wens is dat mijn inkomen gaat groeien, zodat ik meer kan sparen voor de toekomst. Het is mijn droom om een stukje eigen land in Portugal te kopen. We komen er al 7 jaar. We voelen ons daar thuis. Het voelt en ruikt als thuis en we hebben daar een heel netwerk opgebouwd.”

Waar geef je je geld aan uit?

“Vooral aan huur, boodschappen en opleidingen. Ik heb nog een hele verlanglijst als het gaat om opleidingen. Deze maand begin ik aan een opleiding kruidengeneeskunde rond zwangerschap en bevalling. En ik wil dit jaar ook nog een vervolgopleiding doen over de begeleiding bij afbreekgeboortes en bij het verlies van een baby.”

Geld laten rollen of liever niet?

“Ik denk een combinatie van beide. Het is voor mij belangrijk om te sparen voor opleidingen en mijn toekomstdroom, wonen in Portugal. Maar ik leef ook in het nu. Ik ben in ieder geval bewust met mijn uitgaven bezig. Ik vind het belangrijk om dingen te doen waar ik helemaal achter sta. Mijn boodschappen doe ik zoveel mogelijk lokaal en biologisch. Dat is ook gezond voor mijn lijf. Kleding koop ik vrijwel altijd tweedehands. En cadeautjes koop ik het liefst bij kunstenaars of duurzame bedrijfjes. Ik kom weinig in grote winkels in de stad.”

madelief

Spaar je?

“Tot nu toe rond de € 100 tot € 200 per maand. Maar ik haal weer geld van mijn spaarrekening af wanneer ik geen of weinig freelance inkomsten heb of als ik voor opleidingen moet betalen. Ik begin in een meer financieel stabiele situatie te komen. Dus ik hoop binnenkort maandelijks € 400 te sparen.”

Beste aankoop?

“Mijn 2e-hands sportfiets en hij doet het geweldig. Ik fiets iedere dag, zowel naar mijn werk als in mijn vrije tijd. Het is dan wel een 2e-handsfiets, maar het was toch een forse investering. Ik heb er heel veel plezier van en het maakt me flexibel om overal heen te fietsen.

Grootste miskoop:

“Een paar bergschoenen. Ik heb ze meerdere keren gepast in de winkel en dacht dat ze lekker zaten. Maar dat bleek niet zo te zijn toen ik ze eenmaal gekocht had. Ik heb ze doorverkocht, maar bij lange na niet voor de € 300 die ik ervoor betaalde. Ik kocht daarna goedkope wandelschoenen en die doen het top.”

Denk je wel eens na over je pensioen?

“Ik bouw niet echt pensioen op, omdat ik vooral als zzp’er werk. Ik ben van plan om dat ook in de toekomst te blijven doen. Ik hoop mijn hele leven te blijven werken - omdat mijn werk ook mijn grote passie is. En ik hoop daarnaast ‘mijn pensioen’ straks te halen uit mijn eigen stukje land in Portugal. Ik en mijn partner willen leven van en met de natuur. Dat maakt dat we de kosten laag houden.”

Denk je op je oude dag een dikke boterham te eten of op een houtje te bijten?

“Iets ertussenin. Maar ik heb ook niet veel nodig. Mijn grootste motivatie om geld te verdienen is dat ik opleidingen kan blijven volgen. Ik wil op een gezonde en fijne manier leven. Daar heb je wel wat geld voor nodig, maar niet enorm veel. Zeker niet als we voor een deel zelfvoorzienend zijn door het verbouwen van onze eigen groenten en fruit.”

En wat als er ondertussen iets gebeurt? Je gaat uit elkaar, je partner gaat dood of je raakt arbeidsongeschikt?

“Dat heb ik helaas al meegemaakt in mijn leven. Het is vele jaren slecht gegaan met mijn gezondheid. Toen het beter ging, kreeg mijn partner long-covid. Ik weet hoe hopeloos zo’n situatie kan voelen en hoelang het duurt voordat je de inhaalslag maakt. Eigenlijk zijn we daar nu nog mee bezig. Maar het is me altijd weer gelukt om mijn hoofd boven water te houden en het financieel rond te breien. Het was af en toe zwaar. Maar dan is het extra fijn om de juiste mensen om je heen te hebben. Om het samen te dragen. 

Ik op mijn beurt, help dierbare vrienden die vergelijkbare hobbels tegenkomen. Daarnaast ben ik van plan om me aan te sluiten bij een Broodfonds en mijn partner ook. Dit is een mooie community voor zzp’ers om elkaar te helpen als een deelnemer ziek wordt of een ongeluk krijgt. Het is geen verzekering, maar een manier voor kleine ondernemers om zich te verenigen en elkaar te steunen.”